Tirsdag ettermiddag ble ett fat nordsjøolje omsatt for rett over 80 dollar.
Det er det høyeste nivået siden oktober 2018, og fire ganger så høyt som for halvannet år siden. Da hadde koronapandemien nettopp sendt et sjokk gjennom markedet.
– Realiteten er at vi har et veldig stramt oljemarked, samtidig som at prisene stiger til værs. Gasslagrene i Europa har for eksempel ikke vært mer tomme noen gang i nyere tid, noe som fører til at både prisene stiger og man ser seg om etter alternative energikilder, sier energianalytiker og partner i Pareto Securities Nadia Martin Wiggen.
Det som kan ligne på en energikrise rammer Europa denne høsten. Etter hvert som oljelagrene som ble bygget opp gjennom korona er blitt tømt, og mangelen på naturgass er blitt prekær, har prisene for både olje og gass skutt til værs den siste tiden.
I Storbritannia er det blitt startet opp igjen kullkraftverk, mens kraftprodusenter ber om krisehjelp fra regjeringen.
– Det er mangel på tilbudssiden over hele linjen for energibransjen. Fornybare energikilder er helt klart på agendaen, men det er foreløpig ikke et stabilt og stort nok tilbud før om noen år. I tillegg vil Tyskland stenge alle sine atomkraftverk innen slutten av neste år, noe som øker behovet for energi ytterligere, sier Wiggen.
Tror på økt produksjon
En oljepris over 80 dollar fatet kommer i tillegg til skyhøye priser på gass i Europa.
Som en konsekvens av dårlige vindforhold, lave gasslagre og lave eksportvolumer fra Russland, har gassprisene steget til rekordhøye nivåer. DN har tidligere skrevet at gassprisene har vært tilsvarende over 140 dollar per fat, om man regner om til oljeekvivalenter. Naturgass er den største kilden til kraftproduksjon på kontinentet sett under ett.
Wiggen mener omstendighetene legger til rette for økt produksjon fra det utvidede oljekartellet Opec+, som møtes mandag neste uke.
– På grunn av mangelen på gass og kull ser vi en økning i etterspørselen etter olje på opptil 500.000 fat per dag mot slutten av 2021. Lagrene som ble bygget opp under korona er blitt helt tømt, samtidig som at etterspørselen øker. Vårt optimistiske syn på oljemarkedet for neste år er blitt fremskyndet til nå, sier analytikeren.
Wiggen tror imidlertid Opec+ vil være nødt til å justere seg dersom oljeprisen blir værende på over 80 dollar fatet.
– Når oljeprisen passerer 80 dollar fatet brytes en psykologisk barriere. Sist gang prisen var så høy var i 2018, og da så vi at rentesignaler fra sentralbanker påvirket etterspørselen. Jeg tror ikke vi er i samme situasjon nå, siden de fleste sentralbankene mener prisrallyet og inflasjonen er midlertidig, sier hun og legger til:
– Myndighetene vil ha en fullstendig gjeninnhenting etter korona, så den antatte veksten i oljeetterspørsel er mye sterkere, og er mindre utsatt for å bli påvirket av eventuelle grep fra sentralbanker.
«Underforsynt oljemarked»
Oljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets trekker også frem de rekordhøye gassprisene som én av grunnene til at oljeprisen har passert 80-dollarsgrensen.
– De rekordhøye prisene gir incentiver til å bytte ut gass med olje for kraftproduksjon, noe som potensielt kan gi økt oljeetterspørsel i vintermånedene på den nordlige halvkule, skriver han i en rapport.
Han viser også til at orkanen Ida, som traff USA tidligere denne måneden, har sørget for et produksjonsstopp i USA.
– Oljemarkedet har vært vedvarende underforsynt siden i fjor sommer, og OECD-lagrene har falt godt under tidligere nivåer. Vi forventer at oljemarkedet blir værende i en underforsynt tilstand til året er omme, skriver han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.