– Før snakket vi alltid om «peak supply» – når olje- og gassressursene ville nå sin topp og vi ville måtte klare oss med mindre av den energien, sier Wiggen.

– Nå snakker vi om «peak demand», altså er spørsmålet heller når etterspørselen etter olje og gass vil nå sin topp, og elektrifisering, batterier og annen teknologi blir viktigere.

Wiggen har jobbet som analytiker siden 2007, blant annet i Morgan Stanley, og husker tidlige investeringer i havenergi som bukket under etter finanskrisen. Nå merker hun at miljøvennlige investeringer er mye mer populære blant investorer enn tidligere.

Denne uken skrev DN at det Stavanger-baserte oppkjøpsfondet Hitecvision skal starte et fornybarfond med over ni milliarder kroner i investeringskapital. Det blir en helt ny retning for et oppkjøpsfond som har konsentrert seg om olje og gass – og gjort milliardgevinster der.

Wiggen mener tidspunktet for oppkjøpsfondets fornybarsatsning er god.

Ser grønt

– Den grønne trenden i markedet er ikke ny, men mye sterkere enn tidligere, sier hun.

– Det er på grunn av flere faktorer: Hvor langt selskapene er kommet, med god inntjening og en langt større kundebase. I tillegg ser vi helt tydelig at investorer er opptatt av at deler av portfolien skal være miljøvennlig og sosialt bevisst.

– Hvor mye av dette er å ta klimahensyn og hvor mye er et ønske om å se ut som man tar klimahensyn?

– Det er nok begge, men prosentandelen er det vanskelig å si noe om. Hvis dette ikke vært lønnsomt nå, kunne vi konkludert med at dette sprang ut av et miljømessig eller sosialt engasjement, men slik er det ikke nå. Nå er det også investorer som bare ser mulighetene for god lønnsomhet. Det er positivt. Det er denne kombinasjonen som nå endrer markedet.

– Olje fortsatt viktig

Wiggen mener oljeselskaper som sørger for lave utslipp ved oljeutvinningen, og i tillegg kan satse på fornybar energi, vil kunne komme godt ut av at markedet vender seg mot mer miljøvennlige alternativer. Samtidig understreker hun at det fortsatt vil være stor etterspørsel etter olje- og gassbasert energi fremover.

– Noen investorer tenker på oljeaksjer litt som tobakksaksjer, sier Nadia Martin Wiggen, olje- og gassanalytiker i Pareto Securities.

– Tobakksaksjene måtte gjennom en vanskelig periode, men presterer bedre nå. Det siste året kan man si at oljeaksjer har vært gjennom en tilsvarende nedtur, fornybar energi har slått oljeaksjer selv om oljeselskapene har hatt god kontantstrøm. Investorer som beholder for eksempel Equinor-aksjene sine, som har veldig god kontantstrøm og har råd til store fornybar-investeringer, vil bli belønnet.

– Kan selge fornybart dyrt

Også Sparebank 1 Markets-analytiker Teodor Sveen-Nilsen merker at diskusjonen om «peak demand», når oljeetterspørselen snur for godt, påvirker markedet.

– Er det om ti år eller om 50 år? Hvis du tror det skjer om ti år, vil det påvirke hvordan du investerer i dag og hvilke avkastningskrav du bruker.

– I 2018 var fornybar energi sjelden eller aldri et tema. I 2019 finnes det knapt et investormøte som ikke penser innom det, sier Teodor Sveen-Nilsen Sparebank 1 Markets.
– I 2018 var fornybar energi sjelden eller aldri et tema. I 2019 finnes det knapt et investormøte som ikke penser innom det, sier Teodor Sveen-Nilsen Sparebank 1 Markets. (Foto: Per Thrana)

Han sier det finnes flere tegn på at investorer mener olje- og gassektoren nå er mer risikabel enn før, og at hele sektoren har sett en lavere verdsettelse de siste årene.

– Mange av verdens største olje- og gasselskaper, som Equinor, ExxonMobil og BP, har tjent veldig godt den siste tiden, men aksjekursen har ikke økt like mye, sier han.

– Hvis du skal hente inn penger fra investorer er det mye lettere om du har med fornybarprosjekter og har en tilt mot det grønne. Du kan selge solkraft og vindkraft dyrt til investorer, mens olje- og energiprosjekter må du selge billig. Alle ønsker å bli litt grønnere.

– Hvor mye av dette handler om image?

– Mye, tror jeg. Det er en enorm interesse for investeringer som har noe grønt i seg. Jeg har sett en logo som har skiftet farge til grønn uten at selskapet har endret strategi. Men markedet kommer til å se gjennom det etter hvert, hva som er grønt eller ikke.

Hitecvision-spekulasjoner

Han sier spørsmålet om når Hitecvision skulle satse på fornybar energi nærmest vært en «snakkis» blant investorer og analytikere.

– Hitec har på en måte vært erkesymbolet på investeringer i olje og gass. De har vært ekstremt suksessfulle, hatt ekstremt god avkastning og vært veldig flinke til å tiltrekke seg de beste menneskene. Det er det nok enighet om i bransjen, sier han.

– At det skjer nå, var kanskje litt tidligere enn jeg hadde trodd, men jeg så for meg at de kom til å gjøre det snart.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.