Prisen på nordsjøoljen brent, som brukes som referanse for oljehandel verden over, handles mandag kveld for rundt 43,5 dollar fatet og er opp rundt to prosent for dagen.

Det skjer etter at det statlige oljeselskapet Saudi Aramco har økt prisene på sine oljeleveranser til kunder i Asia for tredje måned på rad. Leveransene prises til 1,2 dollar per fat over referansepunktet i Midtøsten.

De økte prisene skyldes at etterspørselen etter olje fortsetter å ta seg opp i Asia, og da spesielt Kina, ifølge oljeanalytiker Nadia Wiggen i meglerhuset Pareto Securities.

Den økte etterspørselen har medført forsinkelser i kinesiske havner på mer enn to uker.

– Vi forventer å se ytterligere sterke tall i juli, sier Wiggen og viser til at Kina er det første landet til å komme på fote igjen etter å ha blitt rammet av koronaviruset.

– Det kinesiske aksjemarkedet flyr høyt om dagen, legger Wiggen til.

Oljeprisen, som målet ved nordsjøoljen brent, er nå på sitt høyeste nivå på fire måneder. Priskrig blant de store oljeprodusentene og sviktende global etterspørsel bidro til å sende oljeprisen i kjelleren tidligere i år. I slutten av april vaget oljeprisen rundt 20 dollar per fat – siden har den økt med 120 prosent i takt med produksjonskutt og etterspørsel som har tatt seg opp.

Kjøresesong i USA

Den økte oljeprisen har også vært godt hjulpet av at sommerferien setter inn i USA. Nasjonaldagen 4. juli markerer vanligvis en topp i den amerikanske kjøresesongen.

– Markedet blir alltid veldig entusiastisk over at det er kjøresesong, sier Wiggen.

Torsdag vil det amerikanske energidepartementets statistikkfløy, EIA, legge frem data for oljeetterspørselen for til og med fredag forrige uke, starten på langhelgen i USA.

– Da vil vi se om de positive forventningene kan rettferdiggjøres, sier Wiggen.

Til tross for at bilkjøringen er ventet å ta seg opp, er USA fortsatt landet som vekker mest bekymring hos analytikerne. USA har registrert et rekordhøyt antall smittede de siste ukene, og det er spesielt de store «kjørestatene» som rammes.

– Det er bekymringsverdig det som nå skjer i Texas, Florida og California, sier Wiggen.

Til tross for høye smittetall, anser Wiggen det som langt mindre sannsynlig at man får en nedstengning slik man fikk i mars og april.

– Det gjør at nedsiderisikoen for oljeprisen er langt lavere, sier hun.

India er det andre landet som det er knyttet mest bekymring til.

– India har opplevd den største økningen i antall smittetilfeller hittil og vi må se hva som skjer videre med tanke på nedstengning og antall tilfeller, sier Wiggen.

Tak på 50 dollar fatet

Meglerhuset Pareto venter at oljeprisen vil ligge på om lag 45 dollar i slutten av inneværende år. Wiggen omtaler 45 dollar som et «sunt marked».

50 dollar vil derimot være «breakdown», og utgjøre et tak på hvor høyt oljeprisen kan gå i år, ifølge Wiggen.

– Da vil fristelsen til å jukse være veldig høy, sier hun, og sikter til oljekartellet Opec.

Landene i Opec og kartellets samarbeidsland har forpliktet seg til store produksjonskutt i den hensikt å stabilisere prisene i oljemarkedet. Wiggen viser til at land med store budsjettproblemer, selv relativt sterke økonomier som Kuwait, vil ønske å produsere mer når prisen når 50 dollar fatet.

– Det er grunnen til at oljeetterspørselen må være sterkere enn det vi ser for oss per i dag for å kunne opprettholde en pris på +50 dollar fatet og at bedringen i etterspørselen fortsatt vil ta tid, sier Wiggen.

I 2021 tror Wiggen på en oljepris på i snitt 50 dollar ettersom etterspørselen sannsynligvis vil komme tilbake til det magiske tallet 100 millioner fat per dag innen tredje kvartal. Hun forteller at de venter at dagens oljelagre vil være tømt i slutten neste år.

– Etter det kommer Opec tilbake for fullt i 2022 og vil fortsette og øke produksjonen i årene etter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.