Torsdag skal oljegigantene i Opec+ møtes for å fastsette produksjonsmål for mai måned.

I forrige møte ble daglig produksjon kuttet med åtte millioner fat, og det var Saudi-Arabia som sto for det soleklart største bidraget med et frivillig kutt på én million fat dagen.

Energianalytiker og partner Nadia Wiggen i meglerhuset Pareto Securities tror det mest sannsynlige scenarioet er at dagens produksjonsnivå forlenges ytterligere en måned, dersom ikke Saudi-Arabia har flere positive overraskelser på lur.

Wiggen tror det blir spennende å se om Opec løfter blikket og ser fremover. Innen utgangen av 2021 er det ventet at etterspørselen vil øke med seks til åtte millioner fat dagen.

– Det blir spennende å høre om det kommer noe om fremtidsutsikter i morgen. Et scenario er at etterspørselen vil øke med to millioner fat dagen måned for måned, så spørsmålet som gjenstår er når dette hoppet kommer. Juni? Juli? Det gjenstår å se, og det er årsaken til at Opec fremdeles avholder månedlige møter, sier Wiggen.

Tror ikke Russland vil utfordre

Det siste året har oljeprodusentkoalisjonen Opec+ avholdt månedlige møter i et forsøk på å redde oljeprisen, som tok et svalestup ved da koronapandemien brøt ut.

Opec+ består av de opprinnelige Opec-landene som Saudi-Arabia, Kuwait og Iran, samt ti andre land. Blant disse er Russland soleklart størst – og også mest tilbakeholdne med å kutte egen produksjon.

Wiggen tror derimot Russland neppe tør å utfordre Saudi-Arabia på torsdagens møte, og viser til at landet står i en vanskelig politisk situasjon.

– Flere Opec-land ser også på Saudi-Arabia som redningen, noe som er veldig bra for landet både politisk og for Saudiaramco, påpeker hun. Saudi Aramco er det statlige oljeselskapet i Saudi-Arabia, og det mest verdifulle oljeselskapet i verden.

Bildet viser utviklingen i oljeprisen fra 1. april i fjor til 31. mars i år. Den 1. april i fjor var prisen nede på 25 dollar fatet.
Bildet viser utviklingen i oljeprisen fra 1. april i fjor til 31. mars i år. Den 1. april i fjor var prisen nede på 25 dollar fatet. (Foto: DN Investor)

Frykter ikke USA

Wiggen legger til at hverken Russland eller Saudi-Arabia frykter konkurranse fra USA, som ikke samarbeider om produksjonskutt. Dette inntrykket ble styrket onsdag etter nyheten om at USA produserer mindre olje enn ventet.

Siden priskollapsen i fjor vår har USA har styrket sin oljeproduksjon til 11,1 millioner fat dagen, som er 1,9 millioner fat færre enn sammenliknet med i fjor.

Wiggen forteller at amerikansk produksjon er ventet å øke med 600.000 fat olje. Hvis oljeprisen holder seg over 70 dollar vil de kun klare å øke med ytterligere 600.000 fat.

– Vi venter at etterspørselen vil ta seg opp med seks millioner fat dagen innen utgangen av 2021, og den oljen må komme fra et sted. Når det er ventet at USA vil øke produksjonen med 600.000 fat, så betyr det at oljen må komme fra Opec, sier Wiggen.

Derfor ble prisen på amerikansk olje negativ
Produsentene betaler kjøperne slik at de får unna nyproduksjonen.
01:10
Publisert:

«En påminner for oljemarkedet»

Oljeprisen har steget kraftig så langt i år. Ved inngangen av året kostet et fat nordsjøolje rundt 50 dollar fatet. Torsdag morgen er prisen rundt 63,5 dollar. Dette er likevel lavere enn toppen tidligere i mars da oljeprisen snuste på 70-tallet.

Råvareanalysesjef Bjarne Schieldrop i SEB skriver i en rapport at møtet er en påminner for oljemarkedet om at prisene i dag utelukkende skyldes tidligere og pågående produksjonskutt.

– Hvis det ikke hadde vært for disse kuttene gjennomført av Opec+, så hadde ikke oljeprisen vært mer enn 30 dollar fatet, skriver Schieldrop.

Det var prisen på nordsjøoljen i mai i fjor, indikert ved Brent Spot. På sitt laveste lå prisen nede på 20 dollar fatet, men har siden styrket seg til 65 dollar fatet. Det er på samme prisnivå som ved utgangen av 2019.

Wiggen er uenig i påstanden, og mener at selv om oljeprisen kunne ha sunket til 30 dollar fatet uten produksjonskuttene, så ville den ha styrket seg noe gitt tilbakeslaget amerikanske oljeprodusenter gjennomgikk i fjor. Hun tror Canada og andre Opec-medlemmer måtte ha kuttet produksjon uansett, samtidig som Russland ikke politisk kunne ha tolerert et så lavt prisnivå.

– Vi ser også global etterspørsel øke kvartal for kvartal, på tross av svak vaksineutrulling, og det er egnet til å presse prisene oppover, legger hun til. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.