Oljekollapsen virker ikke å gjøre inntrykk på det lille oljeteknologi­selskapet Resman i Trondheim. Ifjor økte omsetningen med 50 prosent til 210 millioner kroner. Resultatmarginen har ligget på 20 prosent før skatt i flere år.

Nå blar oppkjøpsfondet opp over milliarden for å kjøpe selskapet fra Statoil Technology Invest, Verdane Capital og de ansatte.

I form

Statoil Technology Invest, som var med fra starten i 2005 og eide 43 prosent av selskapet, får tilbake 16 ganger innsatsen gjennom salget.

– Jeg er veldig fornøyd, sier Resman-sjef Torger Skillingstad.

Han sier de ansatte lenge har visst at Statoil og Verdane ønsket å selge seg ut. Nesten alle de ansatte eier aksjer i selskapet. Resman har hatt et aksjespareprogram. 10–12 prosent av selskapet er eid av ansatte, ifølge Skillingstad. Nå kan de ansatte velge å selge til Nordic Capital eller bli med videre.

– Jeg skal bli med videre, sier Skillingstad.

Han kaller vekstmulighetene enorme. Selskapets teknologi for å måle innstrømmingen i ulike soner av oljebrønner er både billigere og sikrere enn tradisjonell logge-teknologi, mener han. Kostnadsbevissthet i bransjen kan derfor være bra for Resman. Flere store markeder står for tur. Nå er det Midtøsten neste.

– Det var spennende å se hvilket selskap som til slutt hadde mest lyst på oss. Det er bra å få inn finansiell eier. Det betyr at Resman kan bestå og fortsette som før, sier han.

Billigere, men dyrt

Kjøper Nordic Capital mener at man har oppnådd en viss oljekollapsrabatt.

– Hadde selskapet vært til salgs før oljeprisfallet, tror jeg ikke vi Nordic Capital kunnet konkurrere i budrunde med industrielle aktører. Vi synes fortsatt vi betaler er en veldig høy pris i markedet slik det er nå. Men selskapet har et stort utviklingspotensial, sier Kim Gulstad i Nordic Capital.

Selger Richard Erskine i Statoil Technology Invest dveler ikke over det svake oljemarkedet.

– Jeg tror det ikke hadde vært mulig å selge Resman før oljeprisen falt. Et selskap som dette må vise en viss vekst for å få makspris. Veksthistorien er blitt bekreftet gjennom de siste ni månedene, sier han.

Han mener uansett at den største gevinsten for Statoil relatert til Resman, er at oljeselskapet har fått frem en ny og billigere teknologi man kan bruke.

Verdane Capital eide en tredjedel av Resman. Bjarne Lie i Verdane er begeistret.

– Det har vært et lærebokeksempel i teknologiutvikling og kommersialisering. Sintef har også tjent penger og frigjort flere hundre millioner til forskning. Mange skal ha mye kred. Mange gjort en fantastisk jobb.

Les også

Vil lage ferjegigant

Hyttekommune fjerner boplikten

Sjekk hvor mye din bolig kan stige i verdi

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.