– Jeg har regnet med at turen etter hvert ville bli kjent og det er helt greit for meg. Jeg har full tro på åpenhet rundt alt jeg gjør, også dette, selv om det var et privat arrangement.

Det sier påtroppende sjef for Oljefondet Nicolai Tangen til VG.

Ifølge avisen inviterte han 150 samfunnstopper til et eksklusivt seminar i fjor høst. Seminaret ble avholdt på Tangens gamle universitet, Wharton Business School i Philadelphia på USAs østkyst. Dette er regnet som en av verdens fremste såkalte business schools.

Blant gjestene var Schibsted-sjef Kristin Skogen Lund, daværende oljefondssjef Yngve Slyngstad, forlegger Erling Kagge og FN-ambassadør Mona Juul.

Også daværende næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) og regjeringsadvokat Fredrik Sejersted deltok på seminaret.

– For meg er det å lære hele livet det sentrale. Å treffe mennesker og samle kunnskap er avgjørende for meg, både i min gamle jobb, men også i min nye, sier Tangen til VG.

Da han ble utnevnt som ny sjef for Oljefondet uttalte Tangen at han hadde fått «drømmejobben». I 2018 sa trebarnsfaren til DN at «det forplikter når man har vært så heldig og tjent mye penger».

– Og jeg har ikke tenkt at mine barn skal arve noe særlig. De skal jo få sko og utdannelse og sånn, men de kommer ikke til å arve voldsomme verdier, sa han den gangen.

Én million dollar for Sting

Ifølge VG skal Tangen ha brukt flerfoldige millioner på å fly inn gjester både fra London og Oslo, til det Tangen selv overfor avisen beskriver som «drømmeseminaret».

Til avisen sier han at han betalte rundt en million dollar for å få artisten Sting til å opptre på arrangementet.

Han opplyser at han betalte for hele seminaret, som var en helg i midten av november i fjor.

– Dette var mitt arrangement, mitt livs seminar. En del fløy på egen hånd, men de fleste var med flyene frem og tilbake over Atlanteren og deltok gjennom helgen, sier Tangen.

Påtroppende oljefondssjef Nicolai Tangen ble bekreftet som Yngve Slyngstads etterfølger tidligere i år. Tangen har i flere år ledet Ako Capital fra London.
Påtroppende oljefondssjef Nicolai Tangen ble bekreftet som Yngve Slyngstads etterfølger tidligere i år. Tangen har i flere år ledet Ako Capital fra London. (Foto: Jeff Gilbert)

Kostnaden ved å ta Oljefond-jobben

Det var tidligere i år at hedgefond-topp Tangen ble presentert som den nye sjefen for Oljefondet, etter at Yngves Slyngstad i fjor høst kunngjorde sin avgang. Gjennom Ako Capital, som han i en årrekke har ledet fra London, har Tangen opparbeidet seg gigantiske inntekter.

Ifølge DNs beregninger vil jobbyttet koste han 13 milliarder kroner.

Sjefsstillingen i Oljefondet er på åremål i fem år. Tangen vil derfor overføre sin andel i Ako Capital til Ako Foundation i disse fem årene. Hva som skjer med disse andelene etter femårsperioden som sjef for Oljefondet er ennå ikke avklart, ifølge Tangen.

Dette er en eierandel som de siste årene har gitt Tangen en personlig inntekt før skatt på 130–240 millioner pund – årlig.

– Dette er den reelle kostnaden for meg ved å ta jobben, skriver Tangen i en epost til DN.

Han gir dermed fra seg en potensiell inntekt på i størrelsesorden 12 milliarder kroner for å lede Oljefondet i fem år, hvis vi legger snittet av hans årlige inntekt til grunn.

Tangen har også 1,3 milliarder kroner i Ako Trust på Jersey som han oppløser og gir til stiftelsen i forbindelse med at han flytter til Norge og blir oljefondssjef. Dette bør derfor også regnes med i kostnaden ved å ta jobben.

Da er vi oppe i drøyt 13 milliarder kroner i kostnad for å ta jobben – før skatt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.