Venezuela er midt oppe i en dyp politisk krise. Siden april har det vært nesten sammenhengende protester og voldelige sammenstøt i landet. Flere enn 100 mennesker har mistet livet og tusenvis er blitt såret og pågrepet av myndighetene. Søndag ble en ny nasjonalforsamling valgt. Denne forsamlingen får makt til å endre sentrale lover og oppløse nasjonalforsamlingen. 

Opposisjonen boikottet valget og sier de ikke anerkjenner valget, som de omtaler som en svindel.

USAs FN-ambassadør Nikki Haley gikk sterkt ut mot president Nicolás Maduro søndag. 

– Maduros ulovlige valg er et steg mot et diktatur. Vi vil ikke akseptere en illegitim regjering. Det venezuelanske folket og demokratiet vil seire, tvitret hun.

https://twitter.com/nikkihaley/status/891768738239979522

Krisen i landet de siste årene har gått hardt utover økonomien. Det viser seg blant annet i landets råoljeproduksjon. Den har falt med rundt 400.000 fat om dagen på et år, og er nå på sitt laveste siden 2003.

Tidligere har det vært spekulert i om USA vil sanksjonere Venezuela ved å forby import av all olje fra landet, men det skal ikke lenger være aktuelt, skriver Wall Street Journal.

Oljeprisen lå mandag på rundt for 52 dollar fatet.

Kan forby salg av bensin

Ifølge kilder avisen har snakket med skal mulige sanksjoner nå være å forby salg av amerikansk olje og raffinerte produkter, som for eksempel drivstoff, til Venezuela, samt finansielle restriksjoner mot landets statlige oljeselskap Petróleos de Venezuela.

Disse sanksjonene er sett på som potensielt hemmende for regjeringen til Venezuela uten at det vil gå for hardt ut over amerikansk økonomi.

Venezuela er til tross for nedgang i både produksjon og eksport til USA, nemlig fortsatt den tredje største eksportøren av olje til USA, etter Saudi-Arabia og Canada.

Det ville også hatt en knusende effekt på Venezuela ettersom USA er den største kjøperen av landets råolje. Landets oljeeksport står for 95 prosent av Venezuelas utenlandske valutainntekter.

Nå venter Maduro på et svar fra USA etter den voldelige avstemningen. 

Kan ødelegge for internasjonale selskaper

Venezuela er trolig landet med verdens største oljereserver. I juni produserte landet 1,97 millioner fat olje, like under produksjonstaket på to millioner fat som er satt av i kuttavtalen til Opec. Ifølge råvareanalysesjef Bjarne Schieldrop i meglerhuset SEB har produksjonen imidlertid falt solid siden juli 2015 da landet produserte 2,37 millioner fat om dagen. Fallet skyldes mangel på investeringer i industrien. Nå er mulige sanksjoner fra Donald Trump den største bekymringen, ifølge Schieldrop.

Venezuelas president Nicolás Maduro feirer valgseieren søndag.
Venezuelas president Nicolás Maduro feirer valgseieren søndag. (Foto: Ronaldo Schemidt/AFP/NTB Scanpix)

– USA kjøper en tredjedel av Venezuela sin oljeeksport. Omfattende sanksjoner fra USA kan gjøre det nærmest umulig for internasjonale oljeselskaper å jobbe i Venezuela. I øyeblikket avventer markedet reaksjoner fra Donald Trump, skriver Schieldrop i en oppdatering mandag. 

Stiger for sjette dag på rad

Oljeprisen stiger for sjette dag på rad mandag. Den seneste oppgangen er blitt drevet av løfter fra Saudi-Arabias oljeminister Khalid Falih om at kongedømmet skal kutte i oljeeksporten og et større kutt i oljeproduksjonen i august. Han etterlyste også en egen eksportovervåking fra oljekartellet Opec. Kuwait og De forente arabiske emirater har siden lovet at de også vil kutte i oljeeksporten.

Samtidig har oljeprisen blitt drevet av tall fra USA som viser trekk i amerikanske oljelagre. Det har på forhånd vært ventet lagertrekk fra USA, noe som er normalt på denne tiden av året, som følge av det blant annet blir brukt langt mer bensin i landet om sommeren, men lagertrekkene har vært langt større enn ventet.

Oljeservicegigant taper flere milliarder i Venezuela

Den politiske og økonomiske krisen i Venezuela merkes over hele oljeindustrien. Det har de store oljeselskapene Halliburton og Schlumberger fått kjenne på. De har nylig lagt frem resultater for andre kvartal 2017. Det viste store tap i Venezuela.

Det var store demonstrasjoner i Venezuelas hovedstad Caracas søndag 30. juli.
Det var store demonstrasjoner i Venezuelas hovedstad Caracas søndag 30. juli. (Foto: Ronaldo Schemidt/AFP/NTB Scanpix)

Venezuela har ikke vært i stand til å betale selskapene kontant, og er blitt nødt til å skrive ut gjeldsbrev hvor de skriver ned med flere hundre millioner dollar. 

Schlumberger, verdens største oljeserviceselskapet målt i inntekter, førte opp nedskrivninger på 510 millioner dollar, tilsvarende fire milliarder kroner, der mesteparten kom fra gjeldsbrev fra det statseide Petroleos de Venezuela, skriver Reuters. 

Halliburton bokførte tap før skatt på 262 millioner dollar fra gjeldsbrevene. (Vilkår)

Erna gjennom fire år i bilder
Lørdag starter Erna Solberg på alvor sin valgkamp for fire nye år som statsminister. Her er et tilbakeblikk i bilder på hennes første periode som statsminister.
01:26
Publisert: