Den økte spenningen i Nord-Irak rammer oljeselskapet DNO som falt 5,20 prosent på Oslo Børs mandag.

Oljeselskapet har sitt suverent viktigste oljefelt, Tawke, om lag 20 mil nord for byen det nå strides om, Kirkuk. Analytikerne er enige om at driften til DNO ikke vil bli påvirket ettersom området Tawke befinner seg i er anerkjent som et kurdisk område.

De er samtidig enige om at dersom Irak tar kontroll over Kirkuk og de nærliggende områdene som sitter på rundt ni milliarder sort, dyrebart gull, kan det gi betalingsproblemer for de regionale kurdiske myndighetene (KRG) som hver måned betaler DNO for oljen det produserer.

Ikke bekymret

En av dem som lenge har fulgt med på oljeselskapet DNO er Martin Mølsæter. Først som aksjeanalytiker i en årrekke, og siden som forvalter av aksjefondet First Generator.

Mølsæter er ikke bekymret.

– Det blir en del støy fremover rundt Kirkuk, men jeg tror det vil løse seg på litt sikt. USA og Russland vil ikke akseptere omfattende militære aksjoner mot kurderne og selv Tyrkia frykter at hvis du presser kurderne for mye så vil de forskjellige fraksjonene gå sammen og kunne lage mye bråk, sier han.

Forvalteren poengterer at det bor minst 30 millioner kurdere i regionen, hvorav rundt halvparten i Tyrkia, og de andre i Irak, Iran og Syria.

Frykter svekket betalingsevne

Analytiker Henrik Prøsch Selnes i meglerhuset Fearnleys følger også nøye med på DNO-aksjen, og hva som skjer i det viktige området nord i Irak.

– Direkte har dette ingenting å si siden Tawke-feltet befinner seg langt unna, og jeg ser veldig liten risiko for at irakiske styrker skal bevege seg videre nordover fra Kirkuk, sier han, og fortsetter:

– Det som kan påvirke indirekte er at KRG som region får veldig mye av inntektene sine fra Kirkuk som det står i dag og regionens kontantstrøm kan dermed bli betydelig svekket dersom produksjonen skulle bli overtatt av irakiske myndigheter. Min frykt er egentlig at betalingsevnen blir såpass svekket at de ikke kan opprettholde den nylig forbedrede betalingsavtalen med DNO på kort sikt.

Analytikerne har fortsatt en kjøpsanbefaling på DNO og et kursmål på 14 kroner. I løpet av mandagen lå kursen på DNO-aksjen rundt 10 kroner.

Ser et lyspunkt

Oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto Securities er en av analytikerne som følger situasjonen i regionen tettest og han dekker også DNO-aksjen. Han er enig med Selnes og forklarer at halvparten av Kurdistans eksport på 600.000 fat om dagen kommer fra felt rundt Kirkuk.

– Hvis Bagdad tar kontroll over disse og det ikke blir enighet om fordeling av eksportinntektene kan KRG få en stor utfordring med å betale de internasjonale oljeselskapene, sier han.

DNO har som et av de største oljeselskapene i Nord-Irak slitt med å få inn inntektene fra oljesalget, blant annet fordi de regionale kurdiske myndighetene (KRG) har slitt med å få penger fra Bagdad. Nylig ble DNO og KRG enige om oppgjøret for tidligere oljesalg gjennom en avtale som blant annet innebærer at DNO overtar en eierandel KRG har hatt i det enorme Tawke-feltet på 20 prosent.

Oppe i all konflikten ser Omdal likevel et lyspunkt for DNO.

Mandag morgen rapporterte selskapet at det har fått den første betalingen under det nye betalingsregimet på tre prosent brutto av augustinntektene.

– Etter avtalen vil DNOs eksportinntekter og kontantstrøm fra Tawke-feltet øke med mer enn 30 prosent fra november, inklusive fire millioner dollar som DNO rapporterte om mandag. Annualisert er det mer enn 400 millioner dollar fri kontantstrøm eller mer enn tre kroner per aksje, sier Omdal, som i dag har en kjøpsanbefaling og et kursmål på DNO på 15 kroner aksjen. (Vilkår)

Irakisk offensiv mot kurdiske Kirkuk
Irakiske styrker hevder å ha tatt kontroll over oljefelt og en kurdisk militærbase på sørsiden av den kurdisk kontrollerte oljerike byen Kirkut.
00:57
Publisert: