Oppstarten av Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen følges med argusøyne av markedet, ettersom volumene er så store. Fredag meldte meglerhuset Pareto at oppstarten av feltet trolig vil komme i begynnelsen av oktober, ettersom oljehandlere allerede har mottatt lasteplaner fra Equinor, som tilsier fysiske oljelaster allerede da. Offisielt er riktignok planen fortsatt at feltet starter opp i november.

Equinor-talsmann Morten Eek bekrefter imidlertid at selskapet har sendt en slik såkalt programoversikt til alle skipere i markedet.

– Vi har sendt ut en melding til markedet for å sikre god oversikt om at en kan vente oljevolumer fra Johan Sverdrup i nær fremtid. Når det er snakk om store felt, er det snakk om store oljevolumer. Det fordrer god oversikt for markedsaktørene. For å ivareta god logistikk rundt dette, har vi inkludert volumene fra Johan Sverdrup allerede fra oktober, sier Eek.

Han presiserer at dette er gjort mer som en sikring, et føre-var-tiltak, og at oppstart i november fortsatt er planen.

– Ingenting ville vært mer gledelig enn at en kunne starte opp tidligere, men en forventer oppstart i november som tidligere kommunisert, sier Eek.

På høyden er det planen at Sverdrup skal produsere 660.000 fat olje per dag når både fase én og to av utbyggingen er ferdig. Det vil tilsvare en fjerdedel av Norges totalproduksjon. Ifølge Pareto tyder lasteplanene på at Sverdrup kan levere 400.000 fat allerede i oktober, noe som kan innebære at feltet ligger foran skjema til å nå platåproduksjon på 440.000 fat per dag i første fase neste år.

Ifølge Paretos oljemarkedsanalytiker Nadia Martin Wiggen legger tidlig oppstart av Sverdrup en demper på oljeprisen.

– Dagens nyheter er åpenbart positive for partnerne samtidig som det kan skape press på oljeprisene på kort sikt, ettersom volumene vil konkurrere med andre nordsjøråoljekvaliteter som setter Brent-prisen, skriver hun i en melding til DN.

Hun opplyser at Pareto har en kjøpsanbefaling på Sverdrup-eierne Equinor, Lundin og Aker BP. Disse oljeaksjene har opplevd en kraftig nedtur det siste året. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.