Norecos aksjeverdi kan mangedobles etter at selskapet torsdag vant en full seier i rettssaken om erstatning for skader på boreplattformen Siri i Nordsjøen. 

- Vi er glade, det er ikke noe å lure på. Det er rettferdig. Det er en veldig god dom. Vi har vunnet på alle punkter og er tilkjent saksomkostninger, sier styreleder Riulf Rustad i Noreco. 

Selskapet er tilkjent en erstatning på 344 millioner dollar, ifølge en dom fra Sø- & Handelsretten i Danmark som ble avsagt torsdag formiddag, etter en to år lang rettssak. I tillegg er selskapet tilkjent strafferenter.

Kan få fire milliarder

Erstatningen kan med strafferenter komme opp i fire milliarder kroner. 

- Ja, det er renter på toppen av beløpet. Vi finregner og er ikke helt ferdig. Vi snakker om rundt 470 millioner dollar, sier Rustad. Med dagens dollarkurs er det 4,02 milliarder kroner.

- Dette er reality, ikke noen amerikansk rettssak. Saken er veldig enkel. Vi hadde en skade, hadde en forsikring, vi skal ha pengene tilbake og det har vi nå fått, sier Rustad.

To parter av Noreco har krav på opp mot 30 prosent av erstatningen, det amerikanske fondet QVT og A. Wilhelmsen. Rustad vil enda ikke si noe om hvor stor andel partene har, men sier deres deltakelse i kravet var svært viktig for utfallet i rettssaken. 

- Det har vært helt avgjørende å ha med de. De besitter stor kompetanse og har skaffet oss den kraften vi har trengt for å stå løpet ut, sier Rustad. 

Investorer fornøyd

Selskapet kan dermed få omlag 2,8 milliarder kroner, noe som utgjør 400 kroner per aksje fordelt på selskapets sju millioner aksjer. Norecos aksjer ble handlet for omlag 100 kroner onsdag.

- En årelang strid er kronet med seier. Jeg er svært fornøyd, sier Tom Henning Slethei, som er en av de største investorene i Noreco. Han vil ikke si noe mer før han har fått lest gjennom den 350 sider lange dommen.

Norecos to danske datterselskaper gikk i februar 2014 til sak mot flere forsikringsselskaper og krevde utbetaling av erstatning på 383 millioner dollar, etter skader og feil i konstruksjonen på boreplattformen Siri i Nordsjøen. Skadene ble konstatert allerede i august 2009.   

Litt feiring

- Vi får prøve en liten feiring idag, og så skal vi jobbe videre. Det er mye spennende vi driver med, sier Rustad, som forteller at dommen og erstatningen er viktig for selskapet. 

- Det er klart at dette er et av de viktigste aktiva vi har, sier Rustad om erstatningsbeløpet.

I den 350 sider lange dommen får Noreco så godt som fullt medhold i at feil ved plattformen og skader ved utbedring av plattformen må dekkes av forsikringen. 

Retten gir også Noreco medhold i at erstatningen utbetales i US dollar og at forsikringselskapene må betale strafferenter. Disse rentene øker trolig utbetalingene med over 60 millioner dollar, får DN opplyst fra kilder som kjenner saken.

Forsikringsselskapene må også dekke Norecos saksomkostninger på 18,6 millioner kroner. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.