Tidligere direktør Erik Karlstrøm i oljemyggen North Energy måtte torsdag fratre sin stilling umiddelbart, fordi styret ikke lenger hadde tillit til ham.

Styreleder Anders Onarheim sier at «styret ikke har tenkt å gi noen sluttpakke til Karlstrøm» og ville ikke si hvorfor Karlstrøm måtte gå av.

Karlstrøm har ledet selskapet siden oppstarten i 2007, til han torsdag fikk sparken.

Han var ifjor en av landets best betalte oljedirektører, med en samlet godtgjørelse på 8 millioner kroner, og har en avtale om sluttpakke ved oppsigelse på 5,8 millioner kroner.

Personalsak

– Dette er en personalsak som vi holder internt, og jeg har ikke behov for å si noe om dette, av respekt for Karlstrøm og den videre prosessen, sier Onarheim.

– Har det skjedd noe straffbart i denne saken?

– Det vil jeg ikke kommentere, men det betyr ikke at jeg antyder at det har skjedd noe kriminelt, sier Onarheim.

– Har dere levert noen politi­anmeldelse?

–Nei, vi har ikke levert noen anmeldelse til politiet i denne saken, sier Onarheim.

Karlstrøm sier til DN at han ønsker å få utbetalt sluttpakken, men ikke vil kommentere spørsmål om sluttpakken eller hvorfor han måtte gå på dagen.

Advokat og partner i advokatfirmaet Dalan, Eivind Arntsen, har lang erfaring med å bistå i arbeidsrettslige tvister.

– Det høres veldig spesielt ut at styret ikke vil betale ut sluttpakken. Enten har det skjedd noe vi ikke kjenner til, eller så bryter styret både avtalen og arbeidsmiljøloven. En slik tvist kan fort havne i rettssalen, selv om de ofte løses gjennom forhandlinger, sier Arntsen, som presiserer at han uttaler seg på generelt grunnlag.

Advokaten mener styret i utgangspunktet bryter arbeidsmiljøloven hvis styret nekter å utbetale en avtalefestet sluttpakke.

– Unntak kan tenkes, der styret har grunnlag til å gå til avskjedigelse, men da må det foreligge enten grovt pliktbrudd eller annet vesentlig mislighold av arbeidsavtalen fra administrerende direktørs side, sier Arntzen.

Tilliten borte

North Energy har ingen drivverdige funn i sin portefølje, vurderer fusjon for å få inn ny kapital og kutter kostnader ved å redusere bemanning og flytte hovedkontoret fra Alta til Tromsø. Karlstrøm sier til DN at han uansett ikke ville blitt med fra Alta til Tromsø.

– Jeg har ikke lykkes med å finne olje. Det tærer på tilliten. Når oljen blir borte, så blir tilliten borte. Jeg har vært her i åtte år, det er lenger enn de fleste oljedirektører, sier Karlstrøm.

– Manglende oljefunn er ikke årsaken til at styret uttrykker mistillit til Karlstrøm. Vi skulle gjerne funnet olje, men manglende kommersiell suksess er ikke alene grunnen til at styret ikke har tillit til Karlstrøm, sier Onarheim.

Karlstrøm har vært sykmeldt og deltok ikke da selskapet presenterte sitt årsresultat. Finansdirektør Knut Sæberg har fungert i hans sted siden desember ifjor. Sæberg fortsetter i stillingen inntil styret har ansatt ny administrerende direktør. DN har kontaktet selskapets øvrige styremedlemmer, som enten ikke vil kommentere saken eller ikke har vært tilgjengelige.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.