Nestleder Tone Bjørnov i oljeselskapet Norwegian Energy Company (Noreco) har fratrådt styret. Hun oppgir «personlige grunner» som årsaken i en børsmelding. Fratredelsen skjedde med virkning fra 10. november.

– Vi kom i en situasjon der jeg var uenig i deler av strategien. Selskapet har store utfordringer som må løses raskt, skriver Tone Bjørnov i en tekstmelding til DN.

– Jeg hadde vært i styret i kun to uker og har mange andre styreverv. Jeg anså derfor at det var best både for selskapet og meg selv at jeg trakk med fra styret. Jeg ønsker Noreco lykke til med sine utfordringer, legger hun til.

Tok helomvending

Det har blåst rundt oljeselskapet de siste ukene. Kursen har falt 85 prosent siden slutten av juli etter selskapet i slutten av oktober meldte om produksjonsstans, inntektssvikt og nedskrivninger. Selskapets markedsverdi er nå 158 millioner kroner. Tirsdag falt kursen nesten fire prosent. Monaco-investor Erik Henriksen eier 30 prosent av selskapet og har tapt flere hundre millioner kroner på kollapsen. Henriksen og hans våpendrager Morten Garmann trakk seg da fra styret, men tok helomvending noen dager senere.

6. november ble det kjent at Tom Henning Slethei og Ole Rettedal fratrer sine verv i selskapets nominasjonskomité. Beslutningen kom etter den ekstraordinære generalforsamlingen i selskapet 27. oktober 2014. Styret ba 6. november Morten Garman som gjenværende medlem i komiteen om i samråd med styret å identifisere og nominere to nye kandidater. Det er foreløpig ikke bestemt når en ny generalforsamling skal innkalles for valg av medlemmer til nominasjonskomiteen.

Må betale 600 mill.

DN skrev i slutten av oktober at investorene Tor Dagfinn Veen, Morten og Svein Kristian Kersbergen, Thomas Falck og Bjørn Andersen har engasjert advokat for å ivareta sine interesser som obligasjonseiere i det finansielt skadeskutte oljeselskapet. I begynnelsen av desember må Noreco betale 600 millioner kroner i renter og avdrag på obligasjonsgjelden. Låneforfallet, den øvrige milliardgjelden, nedskrivning av verdier og sviktende inntekter gjør at selskapets styre jobber mot klokken for å få en refinansiering på plass. Den refinansieringen vil Stavanger-investorene påvirke.

– Hvis styret ikke tar hensyn til obligasjonseierne kan resultatet i verste fall bli konkurs. Hvis styret setter obligasjonseiernes interesser på spill, da er det et økonomisk ansvar for styret overfor obligasjonseierne, sa advokat Erik Mauritzen, som representerer obligasjonseierne, dengang.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.