– Det siste året har mange olje- og oljeserviceselskaper falt tung på børsen. Blant annet på grunn av en lavere oljepris. De underliggende faktorene forteller imidlertid en lysere historie, sier Halvor Strand Nygård, analytiker i SEB.

Han er en av forfatterne av en fersk rapport som har undersøkt verdens rundt 40 største oljeselskaper. Sammen med medforfatterne Terje Fatnes, Herman Lia og Kim Andre Uggedal er konklusjonen fra Nygård klar: oljeinvesteringene skal øke kraftig de neste årene.

Økte investeringer

Prognosene i den ferske rapporten fra SEB viser at de globale investeringene skal øke med åtte prosent i 2020 og 12 prosent i 2021 målt mot året før. Nygård peker blant annet på at selskapene har god inntjening, solide budsjetter, at selskapene er komfortable med egen balanse og antall prosjekter vokser og verdien på disse øker. I rapporten påpeker banken at deres anslag også ligger over selskapenes egne estimater.

– Det er stor forskjell på det selskapene sier de vil investere og det de faktisk investerer, sier Fatnes

– De 15 av de siste 20 årene har de brukt mer enn de sier de skal året før. Slik kommer det også til å være de neste årene, sier Fatnes.

En risiko

Det er ikke mangel på dårlige nyheter om verdensøkonomien. Handelskrig, lavere vekst og brexit er alle faktorer som kan få det til å gå kaldt nedover ryggen på investorer. I tillegg er det rekordlave i renter i store deler av verden. Flere økonomer varsler resesjon og markedene har vært urolige. Det skremmer imidlertid ikke SEB.

– Globale makroutsikter er selvsagt en stor risiko, men SEB har ikke resesjon som et hovedscenario, sier Nygård.

– Klimaperspektivet har fått stor plass i debatten rundt oljeindustrien. Er ikke oljealderen over?

– Oljealderen er definitivt ikke over. Flere prognoser spår faktisk vekst i etterspørselen etter olje. Det er imidlertid et større fokus på å produsere med minst mulig utslipp, sier Fatnes.

Underpriset

I den ferske rapporten kommer det frem at banken mener at flere oljeaksjer er betydelig underpriset. Bankens favoritter er blant annet de norske oljegigantene Aker BP og Equinor. Dersom SEB får rett vil Aker BPs kurs stige med over 25 prosent.

– Vi har et positivt syn på de underliggende, fundamentale driverne. I tillegg mener vi frykten i markedet har ført til at det handler mer om retning enn nivå. Vår analyse finner at denne er overdrevet, sier Nygård.

Oljeaksjer har tradisjonelt fulgt oljeprisen tett. Det har ikke vært tilfelle så langt i år der blant annet Equinors kurs har falt, mens oljeprisen har steget.

Dette er bare midlertidig, mener SEB. I løpet av det neste året vil de fundamentale verdiene og aksjekursene igjen finne sammen. Da er oppsiden stor for investorene.

– Vi tror gapet skal tettes. Dette drives av mer trygghet på at vi er inne i oppgang i sektoren og at det gir seg utslag i økt inntjening for selskapene. Vi tror vi vil få flere datapunkter som understøtter dette, sier Nygård.

– På relativ basis liker vi oljeaksjer mer enn oljeservice, som innebærer en større risiko. Ta for eksempel Aker BP. Der får man igjen halvparten av investeringen sin på fem år bare fra utbytte. På toppen av det kommer kursutviklingen, sier Nygård. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.