Erik Haugane og Okea kjøper Norske Shells eierandel på 44,56 prosent på Draugen og 12 prosent på Gjøa, ifølge en melding onsdag. Okea betaler 4,5 milliarder kroner for feltene.

Det gjør at Okea får en daglig netto produksjon på 22.000 fat oljeekvivalenter fra januar 2018. Samtidig øker ressursene fra 11 til 53 millioner fat oljeekvivalenter.

Avtalen er betinget godkjennelse fra myndighetene og er ventet å bli gjennomført innen fjerde kvartal i år.

Finansierer sammen med thailandsk partner

Kjøpet blir finansiert gjennom en kombinasjon av obligasjonslån og egenkapital. Det Bermuda-basert investeringsfondet Seacrest Capital Group er fortsatt største eier i Okea og har inngått en avtale med det thailandske oljeselskapet Bangchak Corporation PCL om å sammen finansiere oppkjøpet.

Okea har onsdag utstedt et obligasjonslån på 180 millioner dollar.

– Dette høykvalitetsoppkjøpet er transformerende for Okea. Draugen-feltet er kjent for sitt eminente reserver, operasjonelle fortrinn og enestående hms-utførelse. Ikke bare vil det gi oss betydelig produksjon og kontantstrøm, men også ytterligere operasjonell kapasitet og ressurser som kan utnytte fremtidige muligheter og skape verdier, sier Haugane i meldingen.

Okea ble startet opp i 2015 av Haugane (61) og tidligere olje- og energiminister Ola Borten Moe (41) med en idé om å riste liv i norske oljefunn andre selskaper ikke ville bygge ut.

Oljenykommeren er også operatør på feltet Grevling og lisenspartner på Ivar Aasen og Yme.

Vil forlenge levetiden

Draugen-feltet var Shells første opererte felt i Norge og har vært en flaggskip for Norske Shell de siste 25 årene. Feltet er lokalisert 150 kilometer nord for Kristiansund og ligger på 250 meters dyp. Shells partnere i Draugen-lisensen er Petoro og VNG.

Okea har planer om å forlenge feltets levetid ut 2040 gjennom leting i nærliggende områder.

Gjøa-feltet er ifølge Okea et høyst produktivt felt med stabil produksjon som har en rekke tilknyttede og forventede forbindelser som vil forlenge levetiden og verdien på feltet.

Trondheims-baserte Okea kommer nå til å legge til et driftssenter i Kristiansund for Draugen og alle andre fremtidige opererte felt.

Salget innebærer at Draugen-personell offshore og på land i Kristiansund og Stavanger går over til Okea.

Selger seg ikke helt ut av norsk sokkel

– Denne avtalen er et godt strategisk trekk for begge selskapene. Draugen har vært et svært viktig felt for Shell i Norge, og vi har tro på at det vil bli like viktig for Okea i deres utvikling som operatør på norsk sokkel, sier administrerende direktør Rich Denny i Norske Shell.

Norske Shells salg av feltene Draugen og Gjøa betyr ikke at selskapet selger seg helt ut av norsk sokkel. Norske Shell er også operatør på feltene Ormen Lange og Knarr, partner i Troll, Valemon og Kvitebjørn-feltene.

– For oss er Norge fremdeles uhyre interessant

Medgründer i Okea, Ola Borten Moe, som også er nestleder i Senterpartiet, sier til DN at de føler de har gjort en god handel.

– Med dette skaffer vi oss en plattform for videre vekst, vi får både finansiell og organisatorisk styrke til å vokse ytterligere i årene fremover, sier han.

Norsk sokkel er i strukturell endring, og når sokkelen modnes blir den kanskje mindre attraktiv for store, internasjonale oljeselskaper. Men et selskap som Okea ser store muligheter, forklarer Borten Moe.

– For oss er Norge fremdeles uhyre interessant, sier han.

– Er det forenlig å bygge opp et stort oljeselskap samtidig som man er nestleder i Senterpartiet?

– Ja, det vil jeg da virkelig håpe. Jeg ser overhodet ingen problemstillinger knyttet til det, sier Borten Moe.(Vilkår)

Meretes utvalgte: Bra vin på plastflaske finnes det?
Så skal du i parken, på fjelltur, i båten eller bare ikke ønsker å bære på tunge og klirrende glassflasker så er dette ditt beste alternativ på vinfronten så langt.
01:03
Publisert: