– Vi har muskler til å gjøre mye mer enn vi har i dag, sier Okea-sjef Erik Haugane.

For en knapp måned siden tok han og de tre andre grunnleggerne det unge oljeselskapet Okea på Oslo Børs.

Inntektene har brått skutt i været fra nærmest ingenting etter at Okea fikk begynne å produsere på feltene Draugen og Gjøa som det kjøpte i fjor sommer.

Børsdebutanten tjente 311 millioner kroner før skatt av en omsetning på én milliard kroner etter å ha produsert netto 20.000 fat per dag i andre kvartal.

– Det er bra netto fortjeneste før skatt. Over tre kroner per aksje er dritbra, sier han.

«Veldig god plass til oss»

Det fire år gamle Trondheim-baserte oljeselskapet har tre produserende oljefelt. I fjor sommer bladde Okea opp 4,5 milliarder kroner for 44,56 prosent av Draugenfeltet i Norskehavet og 12 prosent av Gjøa i Nordsjøen.

I år skal det bores to nye såkalte avgrensningsbrønner på Draugen for å se om man kan få enda mer olje ut av feltet.

– Det er det som gir oss raskest kontantstrøm. Å finne 20 millioner fat i nærheten av Draugen er mye mer verdifullt for oss enn å finne 20 millioner fat i noe som skal bygges ut om fem år, sier Haugane.

Oljeveteranen Haugane etablerte Okea med tidligere oljeminister Ole Borten Moe (Sp), Knut Evensen og Anton Tronstad i 2015 med en idé om å kjøpe opp mellomstore oljefunn for å bygge ut billigere enn de store oljeselskapene.

En del av de store multinasjonale oljegigantene har begynt å selge eierandeler på norsk sokkel, blant annet har ExxonMobil besluttet å selge seg helt ut av sokkelen. Samtidig har Aker BP og Lundin vokst frem som store aktører ved siden av Equinor.

– Er det plass til dere?

– Det er nettopp i en sånn situasjon at det er veldig god plass til oss. Norsk sokkel har egentlig ikke begynt på det spillet som det er å utvikle de mindre funnene, sier Haugane.

Vil ha flere

Okea-sjefen sier de er alene som en liten aktør som driver med utbygging av drift på eksisterende felter. Han ønsker flere som dem selv velkommen.

– Vi burde være flere i vår nisje. Du kan ikke gjøre ting alene i Norge. Du må ha partnere, sier han.

– Så hvis du har litt penger og kompetanse, er det bare å slenge seg på et lite norsk oljeeventyr?

– Det norske oljeeventyret vil vare i mange tiår til. En større og større andel av det vil være drevet av de mindre selskapene på lik linje som vi har sett i Storbritannia. Det er en helt naturlig utvikling, sier han.

Tror Røkke ville ha en bit av Lundin

Mens de store internasjonale oljeselskapene har søkt seg til nye og andre steder enn norsk sokkel, flytter de store skandinaviske oljeselskapene milliardverdier i Nordsjøen. Siste ut var Equinor og Lundin som ble enige om at Equinor selger en stor eierpost i Lundin tilbake til selskapet i bytte mot ytterligere 2,6 prosent andel i Johan Sverdrup-feltet og 650 millioner dollar.

Før milliardhandelen gikk i boks, skrev DN at Kjell Inge Røkkes Aker BP hadde hatt diskusjoner med Equinor om en omfattende transaksjon som ville resultere i at Aker BP overtok Equinors 20,1 prosent store eierandel i Lundin. Den gikk altså aldri i havn for Aker BP.

– Tror du Røkke var interessert i Lundin?

– Ja, helt åpenbart, sier Erik Haugane, som i en årrekke ledet oljeselskapet Det norske, som var kontrollert av Røkkes Aker, og senere fusjonerte med BP for å bli Aker BP.

– Equinor var kanskje ikke interessert i at det ble en fusjon mellom Aker BP og Lundin. Jeg har ikke peiling, men mange sånne ting spiller også inn når du velger hvem du gjør en deal med, sier Haugane, som forteller at han ikke har snakket med Kjell Inge Røkke på lenge, men snakker med venner rundt ham.

– Hvis dette var en avtale som lå på bordet, tror du Røkke ble forbannet over at han ikke fikk den?

– Jeg tviler på at Equinor har gått så langt som å si at han trodde han hadde en avtale, men han har en tendens til å bli forbanna når han ikke får det som han vil, sier Erik Haugane.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.