– Det er ikke noe dramatikk annet enn at man begynner å trekke på årene, sier Erik Haugane.

Oljegründeren er en av mest fargerike og frittalende toppene i bransjen og ledet i en årrekke oljeselskapet Det norske, som senere er blitt til Aker BP. For snart seks år siden startet han opp lille Okea sammen med blant annet tidligere olje- og energiminister Ola Borten Moe.

Siden har han tatt Okea på børs. Nå overlater 68-åringen roret til andre.

– Jeg har ikke tenkt til å holde på som Olav Thon, sier han, og siker til den fortsatt næringsaktive forretningsmannen og hotelleieren Olav Thon (97).

Henter Aker BP-topp

Haugane forteller at han og styret har diskutert en etterfølger i noe tid, og han har gitt uttrykk for at man burde finne noen allerede i år.

– Vi var enige, men jeg var fleksibel på hvor lang tid det ville ta, så det er høyst frivillig, sier han.

Det er Svein J. Liknes som nå blir ny sjef i Okea. Han kommer fra stillingen som VP Special Projects & Due Diligence i Aker BP. Han har tidligere vært sjef for Kjell Inge Røkke og Akers oljeselskap Aker Energy i Ghana, og har bred erfaring med produksjonsenheter, fra både prosjekter og operasjoner, i Asia og Storbritannia.

– Med en voksende portefølje og et effektivt lederteam med erfaring, er Okea veldig godt porsjonert for vekst på norsk sokkel. Erik Haugane har ledet Okea godt de siste seks årene og har levert gode resultater i et marked som til tider har vært utfordrende, sier Okea-styreleder og sjef for Bangchak Corporation, Chaiwat Kovavisarach, i en melding.

Liknes tiltrer stillingen 1. juni i år.

Ingen strategiendring

Haugane er trygg på at Liknes vil gjøre en god jobb.

– Det tror jeg kommer til å gå veldig bra, sier han.

Den avtroppende oljesjefen tror ikke lederskiftet vil forandre strategien til Okea.

– Okea har en god strategi for vekst fremover. Vi ser at markedet verdsetter selskap som har litt raskere portefølje enn lange leteporteføljer. Styret er veldig enige i den strategien, og det er ingen grunn til å tro at det blir noen endring, sier han.

Okea har eierandeler i de produserende feltene Draugen og Gjøa, samt en liten eierandel i Ivar Aasen. I tillegg er feltene Grevling og Yme under utvikling. Det er olje og gass det går i, og Haugane sier han ikke har sansen for «kombidrift».

Dersom olje- og gasselskaper som utvikler «grønne» ben å stå på, lykkes med det, tror han disse selskapene vil bli tvunget til å skille ut dette.

– Da blir de sittende igjen med et rent oljeselskap. Hva investorene vil investere i, får være opp til dem. Særlig mindre selskap har alltid en fordel av å konsentrere seg om det man kan best, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.