Olje- og gasselskapene tjener gode penger om dagen, takket være skyhøye priser på de to råvarene. Også det norske oljeselskapet Okea tjener bra med penger. I første kvartal fikk selskapet et resultat etter skatt på 213 millioner kroner, opp fra 23 millioner kroner i samme periode i fjor.

Resultatene er imidlertid ikke bedre enn de var i fjerde kvartal, da resultat etter skatt var 283 millioner kroner, til tross for at oljeprisene i snitt var betydelig høyere på denne siden av året.

Toppsjef Svein J. Liknes er tilfreds med resultatene i kvartalet.

– Til tross for reduksjonen i volumer i første kvartal, leverte Okea solide finansielle resultater. Vår nåværende kontantbalanse overgår vår utestående obligasjonsgjeld, våre organiske prosjekter utvikler seg godt og Okea er i en veldig god posisjon for å gjennomføre våre vekstambisjoner, sier han i en melding.

Torsdag står oljeprisen i rundt 110 dollar fatet. Okea-aksjen stiger mer enn tre prosent ved børsåpning torsdag formiddag.

Advarer fortsatt om guiding

Produksjonen var lavere i første kvartal enn i fjerde kvartal på grunn av planlagt nedstengning og vedlikehold på Gjøa-feltet, samt produksjonsforstyrrelser og en liten oljelekkasje på Yme-feltet. Det ble heller ikke løftet olje fra Ivar Aasen-feltet i kvartalet, ifølge Okea.

Dessuten klarte ikke selskapet å selge oljen sin til like høye priser som snittmarkedsprisen. Det skyldes i hovedsak at oljen som ble løftet fra Draugen-feltet skjedde i januar før prisene virkelig gikk i været.

Alt dette er imidlertid kjent stoff, da Okea har for vane å kommunisere volumer i forkant av selve resultatfremleggelsen. Selskapet fastholder sin guiding, anslag for året, med produksjon på 18.500-20.000 fat per dag og investeringer (capex) på 950 til 1150 millioner kroner.

Okea advarer fortsatt om at det fremdeles er usikkerhet knyttet til volumer fra Yme-feltet som fremdeles er i ramp up-fase, som kan føre til revidering av produksjonsguidingen for året.

Produksjonsguiding for 2023 er 17.000-19.000 fat per dag.

Yme-start på torsdag

Okea skriver at årsaken til lekkasjen på Yme-feltet er identifisert i en rørledning i tilknytning til en lagringstank under vann. Frem til problemet er løst vil Yme produsere direkte til et tankskip fra og med starten av mai.

Senere torsdag kom det en ny melding fra selskapet, om at produksjonen på feltet starter opp igjen samme dag. Okea venter at platåproduksjon, altså når feltet produserer på maks kapasitet, vil nås i løpet av tredje kvartal. Dette endrer ikke selskapets advarsel om usikkerhet rundt produksjonsmålet for året, sier finansdirektør Birte Norheim til DN.

– Det at det allerede har vært noe tapt tid i løpet av året, kombinert med at vi fortsatt er i oppstartsfasen – det er alltid en risiko for nedetid i denne fasen, sier hun.

På sitt høyeste skal produksjonen fra Yme-feltet nå 56.000 fat per dag, med 8.000 netto til Okea. Problemene feltet har hatt har ikke noen konsekvenser for de totale utvinnbare reservene i feltet, sier Norheim.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.