Det er gått over to måneder siden Økokrim ila to forelegg på 85 millioner kroner hver mot oljeselskapet E&P Holding (EPH) og leverandørselskapet TGS Nopec, samt tiltalte to tidligere sjefer i selskapene for påstått skattesvik.
Da fristen for å vedta foreleggene falt 5. mai, hadde ingen av selskapene akseptert dem. Økokrim sendte derfor onsdag brev til Oslo tingrett og anbefalte at sakene forenes før den planlagte rettssaken starter 22. januar.
- Vi kommer til å vedta, sier likevel styreleder Tom B. Knudsen i det nå inaktive oljeselskapet EPH.
- Som du sikkert vet, kan man vedta et forelegg helt til saken starter. Som det ser ut nå, vil vi vedta det.
Varierende signaler
Hovedspørsmålet er om oljeselskapet samarbeidet med leverandøren TGS om å utnytte statens såkalte leterefusjonsordning til å få utbetalt 291 millioner kroner kontant på uberettiget vis.
Seismikkselskapet TGS og de to tiltalte har hele tiden avvist straffansvar i saken. TGS sendte blant annet en børsmelding 3. mars og gjorde det klart at selskapet ikke ville vedta forelegget. Bjarne Skeies oljeselskap E&P Holding har sendt mer varierende signaler. Først mente selskapet at Oljeskattekontorets krav på 291 millioner kroner var uberettiget. Siden har likevel Bjarne Skeie og hans folk gått til sivil sak og krevd 300 millioner kroner i erstatning fra den tidligere sjefen i oljeselskapet, Økokrim-tiltalte Christian Selmer, for angivelig å ha ført sine eiere bak lyset.
Skeies styreleder Tom Knudsen uttalte i den forbindelse til DN at det var mye som talte for at Oljeskattekontoret hadde rett i sin sak.
At selskapet likevel så langt ikke har vedtatt forelegget, betegner han som «en rent teknisk sak», uten å ville gå mer i detalj om teknikken.
En kompliserende faktor er at Skeie-familiens eierselskap Skeie Technology har avgitt en morselskapsgaranti for EPH. Skeie-siden har hele tiden argumentert med at dette garantiansvaret ikke gjelder for hverken Økokrim-forelegget eller skattekravet, kun for operativ risiko relatert til oljeutslipp og denslags.
Knudsen mener han har klar juridisk ryggdekning for dette.
- Det er mye juridisk kompetanse involvert her, sier Knudsen.
Ikke vedtatt
Førstestatsadvokat Marianne Bender i Økokrim har så langt ikke hørt noe mer fra Skeies oljeselskap.
- Både EPH og TGS er selvfølgelig velkomne til å vedta foreleggene når som helst. Per dags dato er ikke foreleggene vedtatt, sier hun.
Hun vil ikke gå inn på spørsmål om morselskapsgarantien og Skeie-familiens uvilje mot å betale. Inndrivelse av statens krav tar andre statsinstanser seg av.
Skeies tidligere oljesjef Christian Selmer mener signalene fra hans gamle arbeidsgiver er forvirrende.
- Teknikalitet eller ikke teknikalitet, jeg må bare forholde meg til at de ikke har vedtatt boten, og det må bety at de er uenig med Økokrim, sier Selmer.
Selmer vant i april første runde i den sivile saken der oljeselskapet krevde 300 millioner kroner av ham.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.