Onsdag sendte Økokrim ut en pressemelding om at Bjarne Skeies nå inaktive oljeselskap E & P Holding har vedtatt et forelegg på 85 millioner kroner

– Det var det vi sa vi skulle gjøre, sier styreleder Tom B. Knudsen i E & P Holding, tidligere Skeie Energy. 

Det er gått tre måneder siden Økokrim ila to forelegg på 85 millioner kroner hver mot oljeselskapet E & P Holding (EPH) og leverandørselskapet TGS-Nopec, samt tiltalte to tidligere sjefer i selskapene for påstått skattesvik. Ingen av de tre andre partene har akseptert straffskyld, og det er berammet rettssak over 55 dager i Oslo tingrett med oppstart 22. januar. 

– Denne saken er alvorlig fordi skattesviket omhandler et betydelig beløp og innebærer misbruk av leterefusjonsordningen for oljeselskaper, sier førstestatsadvokat Marianne Bender i meldingen fra Økokrim. 

Morselskapet vil ikke betale

At Skeies oljeselskap har vedtatt boten, betyr likevel ikke at staten får pengene med det første. E & P Holding hadde nemlig 981 millioner kroner i negativ egenkapital i 2015-regnskapet. Selskapet har ingen inntekter, og et stadig voksende skattekrav på langt over fire hundre millioner kroner fra før. 

Skeie-familiens eierselskap Skeie Technology har riktignok avgitt en morselskapsgaranti for oljeselskapet, men står knallhardt på at garantien ikke gjelder for hverken boten eller skattekravet, bare for kostnader relatert til oljevirksomhet. Tolkningen er omstridt. Til høsten blir det rettssak om garantiansvaret. 

– Det er regjeringsadvokaten på vegne av staten mot Skeie Technology, sier Knudsen. 

– Dere hadde kanskje ikke vedtatt Økokrim-forelegget nå dersom dere var usikre på om morselskapsgarantien gjaldt?

– Du får spekulere på det du, sier Knudsen. 

Forretningsadvokat har i flere år jobbet tett med Bjarne Skeie, og har fungert som Skeies talerør i saken. Selv har ikke Skeie villet uttale seg i pressen, men har beskrevet saken som «forferdelig» i vitneavhør. 

Styreleder Tom B Knudsen i E & P Holding as, i midten, i Jæren tingrett. Til venstre advokat Tore Stønjum og bakerst advokat Christian Hagen Tønsberg.
Styreleder Tom B Knudsen i E & P Holding as, i midten, i Jæren tingrett. Til venstre advokat Tore Stønjum og bakerst advokat Christian Hagen Tønsberg. (Foto: Tommy Ellingsen)

Hovedspørsmålet er om oljeselskapet samarbeidet med leverandøren TGS om å utnytte statens såkalte leterefusjonsordning til å få utbetalt 291 millioner kroner kontant på uberettiget vis.

Seismikkselskapet TGS og de to tiltalte har hele tiden avvist straffansvar i saken. TGS sendte blant annet en børsmelding 3. mars og gjorde det klart at selskapet ikke ville vedta forelegget. Bjarne Skeies oljeselskap E & P Holding har sendt mer varierende signaler. Opprinnelig mente selskapet at Oljeskattekontorets krav på 291 millioner kroner var uberettiget. For et par år siden snudde selskapet. Siden har Bjarne Skeie og hans folk gått til sivil sak og krevd 300 millioner kroner i erstatning fra den tidligere sjefen i oljeselskapet, Økokrim-tiltalte Christian Selmer, for angivelig å ha ført sine eiere bak lyset.

Skjønner ingenting

Selmers advokat Morten Tidemann stiller seg uforstående til at Skeies oljeselskap først nå vedtar forelegget, gitt at Økokrims svarfrist egentlig gikk ut for en måned siden. Han påpeker at oljeselskapet i et par år nå har argumentert i retning av at Oljeskattekontoret har rett i sitt krav, og at selskapet for lengst har snudd seg rundt og krevd erstatning fra hans klient. 

– Vi skjønner ikke hva EPH holder på med i det hele tatt, sier Tidemann.

Når forelegget nå omsider er vedtatt, tror han at Skeie-folkene må være overbevist om at familien kan holdes skadesløs. 

– Vi ser at de har en sak oppe om morselskapsgarantien i Oslo tingrett i uke 43 etter det vi er blitt fortalt. Da er de åpenbart trygge for at morselskapsgarantien ikke gjelder for forelegget, sier Tidemann. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Derfor beundrer Jens drittsekken Francis Underwood
Jens Stoltenberg forklarer hvorfor han elsker maktsyke Francis Underwood i den amerikanske serien House of Cards.
01:30
Publisert: