Etter at Senterparti-topp Ola Borten Moe ble oljegründer med Okea i Trondheim i 2015, har han fått kjenne på utfordringene med å bygge opp ny oljeproduksjon.

Nå har Borten Moe skrevet brev til både olje- og energiminister Terje Søviknes og finansminister Siv Jensen og bedt om et «møte for økt verdiskaping og aktivitet på norsk sokkel». Bak brevet står også partifelle Morten Søberg, tidligere statssekretær i Finansdepartementet, nå sjef for samfunnskontakt i Sparebank 1-gruppen. 

I brevet presenteres flere konkrete forslag for å gjøre livet lettere for nystartede oljeselskaper av typen Okea, særlig med hensyn til å kjøpe andeler i felt og funn. Slike oppkjøp er i dag krevende å finansiere for nye selskaper uten oljeproduksjon fra før. 

Tonen er annerledes enn før. Ola Borten Moe var oljeminister i den rødgrønne regjeringen som i 2013 strammet til skattebetingelsene for oljeselskaper ved å redusere den såkalte friinntekten.

– I retrospekt var det feil å gjøre, sier han nå.

Den gang forsvarte han innstramningen med at de kunne stimulere til økt kostnadskontroll i oljeselskapene. Kort tid etter skatteendringen sprakk oljeboblen og oljeprisen ble mer enn halvert.

– Det er to helt forskjellige verdener i 2013 og 2017. Da var oljeprisen 100 dollar pluss. Alt vokste inn i himmelen. Det var veldig få skyer å se. Det var mange forhold som burde vært adressert mye sterkere, som kostnadsutviklingen og produktivitetsutviklingen i sektoren, som var en katastrofe, og det visste man egentlig, sier han. 

Fire forslag

Forslagene Borten Moe og Søberg lanserer, er temmelig tekniske, og er i stor grad knyttet til den såkalte skattebalansen et oljeselskap opparbeider seg etter å ha investert i et felt. Denne skattebalansen gir rett til store avskrivninger for oljeselskapet i de første seks årene etter at feltet er kommet i produksjon. Problemet er at et nystartet oljeselskap gjerne ikke har oljeinntekter som er store nok til at skattebalansen kan utnyttes fullt ut i seksårsperioden. Det tar dermed lengre tid for dem å få igjen pengene fra staten enn for store oljeselskaper. 

Enkelt sagt er skattebalansen mer verdt for store selskaper enn for nykomlinger. 

– For et selskap i oppstartsfasen er det en betydelig høyere terskel å komme over å finansiere en stor skattebalanse i tillegg til kjøpesum, sier Borten Moe. 

I brevet foreslår han fire tiltak. 

  • For det første må selgeren kunne ta med seg skattebalansen ved salg av en feltandel, så kjøperen slipper å betale for den. Dette krever bare endret forvaltningspraksis, ikke endring av lov eller forskrift. 
  • For det andre må skattebalansen kunne pantsettes, slik at den kan belånes til lav rente.
  • For det tredje må det bli lettere for nye oljeselskaper å bli godkjent som operatør og deltager i utbyggings- og driftsfasen av oljefelt, ikke bare på letesiden. 
  • Fjerningsforpliktelsene må justeres skattemessig så de ikke hindrer omsetning av feltandeler i sluttfasen av et felt. 

«For Okea er egeninteressen i de ovenfor nevnte momenter åpenbar», heter det i brevet.

Endret perspektiv

Borten Moe mener politikerne nå må se seg om etter nye tiltak for å fortgang på norsk sokkel. Han noterer seg at mange av de store, internasjonale selskapene ønsker seg bort fra norsk sokkel. Mange av feltutbyggingene som gjenstår, er for små for gigantselskapene. Borten Moe viser til at både på britisk sokkel og i Mexicogulfen er mindre selskaper langt mer aktive i utbygginger, og at disse områdene også har langt flere aktive småfelt.

Det er to helt forskjellige verdener i 2013 og 2017. Da var oljeprisen 100 dollar pluss. Alt vokste inn i himmelen
Ola Borten Moe, Okea, tidligere statsråd

– Det er ikke de store multinasjonale oljeselskapene som driver feltutvikling på 20, 40, 60 og 80 millioner fat. Man må åpne opp for mer mangfold og konkurranse, akkurat som man gjorde på letesiden i Norge for 10–15 år siden, sier Borten Moe. 

Oljeselskapet Okea ble startet med utenlandsk kapital i ryggen i 2015, men har møtt mange hindringer på veien mot å bli et utbyggings- og produksjonsselskap. Fra venstre styreleder Henrik Schröder, Okea-sjef Erik Haugane og Okea-forretningsutviklingssjef Ola Borten Moe.
Oljeselskapet Okea ble startet med utenlandsk kapital i ryggen i 2015, men har møtt mange hindringer på veien mot å bli et utbyggings- og produksjonsselskap. Fra venstre styreleder Henrik Schröder, Okea-sjef Erik Haugane og Okea-forretningsutviklingssjef Ola Borten Moe. (Foto: Ole Morten Melgård)

– Norske myndigheter har vært veldig opptatt av store oljeselskaper og store balanser, og man vil kanskje si at i utbyggings- og driftsfasen ønsker man ikke andre selskaper. Innvendingen min er at det kanskje var et privilegium norske myndigheter hadde for fem og ti og tyve år siden. Nå er det åpenbart er en ting som må revurderes. Det er stadig mindre interesse fra de store internasjonale selskapene, sier han.

Møter kald skulder

Finansdepartementet sendte mandag svarbrev til Okea der forespørselen om et møte med statsråden blir avvist.

– På skattesiden er det gjort en rekke endringer siden 2000 for å legge til rette for nye aktører, og sikre skattemessig likebehandling mellom selskapene. Vi er godt kjent med forslagene som Okea tar opp, sier statssekretær Jørgen Næsje i en epost.

Også politisk rådgiver Elnar Remi Holmen (Frp) i Olje- og energidepartementet ønsker å svare på brevet først, før han går i detalj om forslagene. 

– For øvrig kjenner vi oss ikke igjen i problemstillingen, da myndighetene i årevis har arbeidet for mangfold og konkurranse blant oljeselskapene på norsk sokkel. Norsk sokkel trenger et mangfold av selskaper som både kan og vil skape verdier ut fra alle mulighetene som finnes på norsk sokkel. Aktørbildet er i endring, blant annet har flere selskaper som har gjennomført sine første utbyggingsprosjekter på norsk sokkel i løpet av de siste årene. Det er en imidlertid krevende og komplisert å være operatør for utbyggingsprosjekter i milliardklassen, noe som det er bevissthet rundt også i Olje- og energidepartementet, sier Holmen.

Det er en imidlertid krevende og komplisert å være operatør for utbyggingsprosjekter i milliardklassen
Elnar Holmen, politisk rådgiver i oljedepartementet

Slik lager du Norges beste pizza
Med denne pizzaen vant Bodil Hasselknippe NM. Pizzaen fylles med en oljebasert saus med rosmarin, ost, chevre rullet i pepper, sprøstekt bacon, rødbetpesto, pinjekjerner, granateple og red rhubarb med granateple-eddik.
00:52
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.