Stavanger-baserte Hitecvision er øyensynlig klar til å gjøre enda en gigantinvestering i oljeproduksjon. Reuters meldte torsdag at selskapet har gått sammen med det italienske oljeselskapet Eni om å by på ConocoPhillips britiske olje- og gassfelter.

– Ingen kommentar, sier Hitecvision-sjef Ole Ertvaag til DN.

Porteføljen skal være til salgs for et sted mellom to og 2,5 milliarder dollar, rundt 20 milliarder kroner. Hitecvisions nyopprettede London-kontor med den tidligere Equinor-toppen John Knight spiller en sentral rolle i budkampen, som likevel koordineres av Ertvaag ved Hitecvisions hovedkontor i Stavanger, etter det DN forstår. Det er ventet at prosessen kan avgjøres før påske.

Til salgs

Det har lenge vært kjent at ConocoPhillips-porteføljen på britisk sokkel er til salgs, og i høst betalte den britiske petrokjemigiganten Ineos for å få en eksklusiv rett til å forhandle om overtagelse av porteføljen med ConocoPhillips. Da denne eksklusive retten løp ut på nyåret, kastet Ineos kortene, men andre er på hugget.

Blant dem er Chrysaor, et oljeselskap eid av et annet oppkjøpsselskap, EIG Global Partners. Chrysaor har fra før kjøpt Shells britiske felter for 3,8 milliarder dollar i 2017. Ifølge Reuters var Chrysaor inne i bildet som mulig kjøper av ConocoPhillips-porteføljen allerede før Ineos-prosessen startet, og skal igjen være aktuell budgiver. Parallelt er Chrysaor fortsatt i prosess med å overta Chevrons eierandeler i Nordsjøen, ifølge nyhetsbyrået.

Har kjøpt mye

Hvis Ertvaag får tilslaget, blir det ikke første gang han gjør storhandel i Nordsjøen. I 2017 snappet Hitecvision opp ExxonMobils egenopererte felter på norsk sokkel for rundt åtte milliarder kroner. Feltene ble lagt inn i Hitecvision-selskapet Point Resources, som i fjor fusjonerte med nettopp Enis norske datterselskap og dannet Vår Energi.

Vår Energi skal likevel ikke være part i Hitecvisions og Enis budsamarbeid i Storbritannia, etter det DN forstår. Hitecvisions britiske oljeselskap Verus skal heller ikke være tiltenkt en rolle.

Høykvalitet

Da Dagens Næringsliv intervjuet ConocoPhillips-sjef Ryan Lance tidligere i februar, hadde akkurat Ineos' eksklusive forhandlingsperiode om å kjøpe de britiske eiendelene gått ut. Lance bekreftet da at andelene fortsatt var til salgs.

– Det er interessenter. Men vi er også fornøyd med å beholde dem hvis det ikke blir noe av. Det er høykvalitets eiendeler, sa Lance, som samtidig understreket at det ikke foreligger tilsvarende salgsplaner på norsk sokkel, der selskapet blant annet opererer gigantfeltet Ekofisk.

Den britiske porteføljen produserte 75.000 fat per dag i 2017, men skal være på retur. Britisk sokkel betegnes som mer moden enn den norske, og flere internasjonale storselskaper har allerede solgt seg ut.

Festen er ikke over, det er billige lån igjen. Fersk podkast fra Finansredaksjonen:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Arthur Buchardt har bygget verdens høyeste hus i tre: – Dette her er ikke for pyser
03:52
Publisert: