Han stilte opp med intet mindre enn tre utbyggingsplaner i Olje- og energidepartementet fredag morgen, for prosjektene Ærfugl, Valhall Vestflanke og Skogul. Toppsjef Karl Johnny Hersvik i Kjell Inge Røkkes oljeselskap Aker BP står med det for halvparten av de syv planene departementet venter i julerushet på tampen av 2017.

Alle prosjektene skal være lønnsomme selv om oljeprisen skulle dippe under 35 dollar fatet. Han mener lønnsomheten i det beste prosjektet er i verdensklasse.

– Det ligger i kortene at når vi kan bygge ut Ærfugl med 275 millioner fat til 8,5 milliarder kroner, blir det et ekstremt lønnsomt prosjekt. Det har sannsynligvis break-even på Johan Sverdrup-nivå, sier Hersvik.

Det betyr i så fall at Ærfugl vil være lønnsomt selv om oljeprisen skulle havne lavt nede på 20-tallet.

Imponert

Olje- og energiminister Terje Søviknes er imponert av hva Aker BP har fått til. To av de tre prosjektene er akselerert ett år frem i tid sammenlignet med opprinnelig plan. Kostnadene er også kuttet med 20 prosent til 15,5 milliarder kroner for de tre prosjektene samlet.

– Med lønnsomhetsdiskusjonen som noen prøver å trekke opp som vikarierende argument for avvikling av norsk sokkel, er det godt å kunne vise til det ene prosjektet etter det andre med lønnsomhet på oljepriser godt under dagens nivå, sier Søviknes.

Han viser til at de tre prosjektene ifølge Aker BP samlet skal stå for 70 milliarder kroner i verdiskaping hvorav 52 milliarder kroner i skatteinntekter. De tre vil gi 350 millioner fat i utvinning.

Han noterer seg også at det nettopp er en middels stor norsk aktør som får fart på disse utbyggingene i en tid da mange beklager seg over at store internasjonale selskaper ikke lenger vil være aktive som operatører på norsk sokkel.

– For mindre prosjekter er det kanskje mer hensiktsmessig at det er små og mellomstore aktører som står for utviklingen, sier han.

Et lite funn har rett og slett større betydning for et mindre selskap enn for et stort.

Ingen tvil

Aksjeanalytiker Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank 1 Markets mener det ikke er noen tvil om at selskaper som Aker BP og Lundin er bedre egnet enn internasjonale giganter til å bygge ut mindre oljeforekomster i Norge.

– De sitter lokalt og er ikke begrenset av budsjetter som gis fra Haag eller Houston eller London, sier Sveen-Nilsen.

Han har lenge hatt Aker BP som en av sine aksjefavoritter. Under oppsyn av storeier og styremedlem Kjell Inge Røkke har selskapet annonsert seks oppkjøp og sammenslåinger bare siden 2014, i en tid preget av oljekrise og pessimisme hos konkurrentene. I det siste har likevel aksjekursen steget så mye at Sveen-Nilsen nå anbefaler sine kunder å sitte stille med sine beholdninger. (Vilkår)