– En vits.

Slik omtalte en energiekspert i den Brussel-baserte tenketanken Bruegel Europakommisjonens forslag om et pristak på gass. Det lenge varslede og omdiskuterte tiltaket, som ble presentert tirsdag, går blant annet ut på å forby kjøp av gass over 275 euro per megawattime. Men dette er et svært høyt nivå – over det dobbelte av dagens pris. Og for at taket skal aktiveres, må prisen ha ligget over det i to uker.

Analytiker Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank 1 Markets er blant dem som kaller det hele en «ikke-sak.» Han påpeker i et notat til kundene tirsdag kveld at pristaket ikke engang ville blitt aktivert under sommerens dramatiske prisrekorder.

Pristaket på gass som Europakommisjonen har foreslått er høyt, men det kan fortsatt senkes, advarer gassekspert Thierry Bros.
Pristaket på gass som Europakommisjonen har foreslått er høyt, men det kan fortsatt senkes, advarer gassekspert Thierry Bros. (Foto: Privat)

«Selv om det skulle bli vedtatt, er gasspristaket overraskende høyt, og det vil knapt ha noen effekt,» skriver han.

– Fingeren i maskineriet

Men en annen ekspert som følger gassmarkedene tett, den tidligere Société Générale-analytikeren Thierry Bros, advarer mot å tro at pristaket ikke vil få noen konsekvenser for hverken eksportører eller Europas forsyningssikkerhet.

– Dette har åpnet døren for politisk intervensjon i markedet. Jeg mener dette er begynnelsen på at myndighetene stikker fingeren i maskineriet, sier han til DN.

Europakommisjonens forslag kommer etter månedsvis med press fra EUs medlemsland for å komme med kraftfulle tiltak for å få bukt med høye energipriser på kontinentet, hovedsakelig som følge av Russlands struping av gasseksporten.

Det har vært stor uenighet om akkurat pristak-tiltaket, og det har vært tydelig at kommisjonen har vært skeptisk. Blant annet er det frykt for at et pristak kan føre til at Europa får mindre gass, når problemet er at det allerede får for lite – det samme argumentet gassprodusenten Norge har brukt for å advare mot et pristak. Men til slutt kom medlemslandene med en bestilling om å utarbeide en slik mekanisme likevel. Den skal nå diskuteres på et energiministermøte torsdag.

At pristaket som er foreslått er så høyt, viser tydelig at Kommisjonen har vært i en skvis og fortsatt mener at det er et problematisk tiltak, sier Bros, som nå er professor ved Sciences Po i Paris.

– Dette er jo en kronglete måte å si «nei» til medlemslandene på, sier han.

Men medlemslandene kan fortsatt senke taket når de diskuterer tiltaket, legger Bros til.

Gassprisen stiger

Og i gassmarkedet onsdag ser det ut til at det er frykt for at pristaket kan få reelle konsekvenser for Europas tilgang på gass. Den nederlandske månedskontrakten, som brukes som en standardstørrelse i hele markedet, hopper fra start og var opp nesten 12 prosent på det meste. Litt etter halv ti er den fortsatt opp ti prosent til 131,5 euro per megawattime.

I en analyse som Bloomberg siterer, skriver Goldman Sachs at pristaket kan forkludre prissignalene, altså i dette tilfelle effekten høye priser har på både tilbud og etterspørsel i et fungerende marked. Dessuten kan det redusere likviditeten i markedet, mener analytikerne.

«Det eneste positive elementet i dette pristakforslaget er etter vårt syn at vi ser det som usannsynlig at den høye terskelen som er nødvendig for å aktivere det, blir møtt,» heter det i notatet. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.