Oljeprisen faller markert tilbake mandag ettermiddag etter at aktørene igjen retter oppmerksomheten mot tilbudsoverskuddet i oljemarkedet.

Nordsjøolje med levering én måned frem i tid, som gjerne brukes som referanse for prisutviklingen, faller tilbake under 60 dollar fatet mandag ettermiddag. Kontrakten handles i skrivende stund til 58,68 dollar, en nedgang på rundt en dollar og femti cent siden fredagens sluttnotering.

  • Her hjemme tynges Oslo Børs av prisnedgangen. Hovedindeksen er ned rundt 0,3 prosent i 13.50-tiden.
  • Kronen svekkes også markert mot både dollar og euro mandag ettermiddag. En euro koster i skrivende stund 8,63 kroner, mens den tidligere på dagen ble handlet til 8,56 kroner. En amerikansk dollar koster 7,63 kroner, mens den tidligere mandag gikk for 7,54 kroner i valutamarkedet.

Ser begrenset oppside

Oljeprisen har steget markert så langt i februar. På januars siste dag var prisen på olje med levering én måned frem i tid på under 50 dollar fatet. En av hoveddriverne bak oppgangen har vært store ukentlige reduksjoner i antall landrigger i USA.

Oljeprisen har falt markert tilbake mandag ettermiddag. Grafikk: DN/OMS.
Oljeprisen har falt markert tilbake mandag ettermiddag. Grafikk: DN/OMS.
Fredag viste imidlertid den ukentlige riggstatistikken fra Baker Hughes at reduksjonen var på 37 rigger i løpet av uken. Dette er under halvparten så mange som uken før.

Kronen svekkes markert mot flere av de store valutaene mandag. En dollar er blitt rundt ti øre dyrere mandag ettermiddag. Grafikk:DN/OMS
Kronen svekkes markert mot flere av de store valutaene mandag. En dollar er blitt rundt ti øre dyrere mandag ettermiddag. Grafikk:DN/OMS
Flere store meglerhus retter nå igjen oppmerksomheten mot tilbudsoverskuddet i markedet.

Morgan Stanley skriver i en oppdatering at amerikanske oljelagre er ventet å øke ytterligere de neste månedene.

«Volatilitet kommer nok til å være den nye normalen, men oppsiden for oljeprisen ser ut til å være begrenset», skriver meglerhuset i oppdateringen ifølge Wall Street Journal.

- Det er fremdeles en ubalanse mellom tilbud og etterspørsel. Kapasiteten i verdens oljelagre vil trolig være fylt opp i løpet av seks måneder, sier Jean Medecin i Carmignac Gestion til Bloomberg Television.

Tror prisoppgangen stopper

Flere andre nyheter bidrar også til prisnedgangen mandag.

  • Streiken ved amerikanske oljeraffineri blitt ytterligere utvidet. 12 raffineri er nå rammet av streik og nær 20 prosent av raffinerikapasiteten i USA er nå satt ut av drift. Dette begrenser etterspørselen etter råolje ytterligere.
  • I Libya er dessuten produksjonen ved landets største oljefelt i gang igjen etter at en rørledning ble sprengt i forrige uke. Eksportterminalen i Zueitina øst i landet har også startet opp igjen driften, melder Wall Street Journal.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters skriver meglerhuset Barclays i en oppdatering at det forventer at prisoppgangen for den amerikanske referanseoljen WTI er over. Meglerhuset antyder at prisen kan falle så mye som fem dollar på kort sikt.

- Vi venter at oppgangen ebber ut etter hvert som svakere fundamentale forhold overskygger den siste tidens oppgang, skriver ANZ Bank i en oppdatering mandag, ifølge Reuters.

Les også:

Statoil starter opp ny del av Oseberg

– I stor grad et tilbudsdrevet oljemarked

John Fredriksen-selskap kutter 1.000 jobber  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.