Både norske og russiske oljeselskaper avviser påstandene fra miljøbevegelsen om at oljeleting i Barentshavet er så dyrt at letingen bør stanses og myndighetene ikke må dele ut nye letearealer.

Tvert imot er Barentshavet blant de billigste områdene å bore i, hevder selskapene, som i år vil bore rekordmange letebrønner i Barentshavet.

– Barentshavet har de nest laveste funnkostnadene, kun slått av Mosambik, sier administrerende direktør Halfdan Millang i oljeselskapet RN Nordic Oil, datterselskap av det russiske oljeselskapet Rosneft.

Rosneft starter neste år leteboring på Fedinski-høyden på russisk sokkel. Området ligger tett inntil norskegrensen, ikke langt fra lisensen Korpfjell der Statoil i sommer borer på norsk side i de nye åpnede leteområdene i det sørøstlige Barentshavet.

Billigst i nord

– Letebrønnene i Barentshavet er blant de aller billigste Statoil borer i år, sier Statoils letesjef Tim Dodson.

Statoil skal bore fem brønner i Barentshavet i år og anslår at hver brønn koster 200 millioner kroner, bare en fjerdedel av kostnadene for noen år siden. Oljelisensen Johan Castberg er nå lønnsom med en oljepris på 35 dollar, under halvparten av break-even-prisen for noen få år siden.

– Barentshavet har driftskostnader i verdensklasse og konkurransedyktige utbyggingskostnader. Det er et lavrisikoområde med lave kapitalkrav, noe som gjør at en større del av superprofitten går til fellesskapet, sier Millang, og får støtte fra letesjef Halvor Jahre i Lundin.

– Vi har boret syv brønner i Barentshavet og gjort funn i seks av dem. Funnene i Barentshavet er i snitt dobbelt så store som i Nordsjøen. Det gir lave funnkostnader og forklarer tallene til Rosneft, sier Jahre.

Oljen ikke ulønnsom

Millang håper oljeselskapene på norsk og russisk side kan samarbeide mer om oljeleting i nord.

– Vi ønsker å samarbeide over grensene. Norge og Russland bør samarbeide om beredskap, dele data om seismikk, brønner og miljø, og harmonisere standarder for rigger, helikoptre og supply, mener Millang.

Olje- og energiminister Terje Søviknes mener de nye tallene fra oljeselskapene viser at oljeleting i Barentshavet ikke er dyrere enn andre steder. Miljøbevegelsen har pekt på at lav oljepris og høye kostnader kan føre til at oljeressursene i Barentshavet ikke blir lønnsomme å utvinne, de blir såkalte ‘stranded assets’. Det mener Søviknes er feil.

– Dette viser at oljeboring i Barentshavet er lønnsomt. De siste beregningene fra oljeselskapene bør legge død debatten om stranded assets i Barentshavet, sier Søviknes til DN.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Erna Solberg: - Helseteknologien vil gi mer skreddersøm
07:04
Publisert: