Blant dem som har merket oljenedturen etter 2014 på kroppen, er oljeleverandørkjempen Baker Hughes.
– Alle sa: kutt prisene, kutt prisene. Det var et voldsomt deflasjonspress, sier toppsjef Lorenzo Simonelli.
Selskapet møtte krisen først ved å planlegge en fusjon med konkurrenten Halliburton. Da denne ble stoppet, ble selskapet i stedet fusjonert med GE Oil and Gas i fjor, og er nå en del av GE-konsernet. Simonelli kom fra GE-siden. Nå er underskuddene omsider snudd til plusstall.
Tre faser
I likhet med sine kunder i oljeselskapene bedyrer Simonelli at oljekrisen har vært en nyttig lærepenge, og at den vil føre til varige forbedringer i bransjen. Priskutt er det minst interessante i så måte, mener han.
– Jeg ser på det som at vi har vært gjennom tre faser, sier han.
- Den første fasen handlet om et prispress på leverandørene.
- Den andre fasen handlet om standardisering av leveransene, om mindre detalj-spesifisering fra oljeselskapene.
- Den tredje fasen handler om hvordan en kan bli enig om måleparametre og kontraktsstrukturer som gjør at leverandører og oljeselskaper har sammenfallende interesser.
Simonelli mener det er først nylig en har kommet til denne tredje fasen, som han synes er mest interessant.
– Jeg bruker ofte eksempelet med dagrater. I stedet for en dagrate kan vi se på antall meter som er boret, eller prestasjonen innenfor den dagen som den relevante parameteren. Da kan vi forene både kundens og leverandørens forventninger om hva utfallet skal være, sier Simonelli.
– Det er i fase tre en virkelig oppnår bærekraftige løsninger, sier han.
Slike forbedringer vil kunne henge ved selv om oljeprisen øker og kampen om leverandørkapasiteten tiltar. Han mener både bonuser og bøter kan være elementer i slike incentivkontrakter.
Gigantkontrakt med Equinor
Simonelli nevner Equinor som ett av oljeselskapene som har gjort mye for å jobbe på lag med leverandørene. I sommer tildelte Equinor blant annet en servicekontrakt for integrerte bore- og brønntjenester til Baker Hughes, Halliburton og Schlumberger med en samlet verdi på 30 milliarder kroner over fire år. Hensikten med gigantkontrakten var ifølge Equinor «å tydeliggjøre roller og ansvar» og få «bedre flyt i planlegging og gjennomføring».
– Det gir oss en kontinuerlig basis for arbeidet de neste fire år, sier Simonelli.
Kostnadsøkning truer
Equinor-sjef Eldar Sætre forsøker i alle fall å hindre at kostnadene eskalerer igjen i neste oljeopptur.
– Vi har sett det mange ganger før. Når det begynner å gå bedre blir det veldig mye optimisme som driver veldig mye aktivitet. Det legger etter hvert press på mye av den kapasiteten man har i industrien og kostnadene begynner å gå i været. Man kan begynne å gjøre ting for raskt og velger kanskje ikke de smarteste løsningene fordi tid blir viktig når markedet er bedre, sier Sætre.
Nå som oljeprisen ikke lenger legger det samme presset på partene, snakker han om å drive frem forbedringer gjennom lederskap og samarbeid. Enn så lenge har han ikke sett tegn til kostnadsøkninger på norsk sokkel, men i skiferfeltene i USA har kostnadene allerede begynt å stige.
– Hva er det som er den største endringen fra to år siden?
– Det er at vi har jobbet frem andre typer løsninger. Vi begynner på en helt annen måte når vi starter prosjektene våre. Vi samarbeider med leverandørene på en annen måte og involverer dem tidligere for å finne den beste løsningene. Vi lager helhetlige pakker med leverandørene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.