I et intervju med Klassekampen torsdag åpner Arbeiderpartiets klimapolitiske talsperson Espen Barth Eide for å diskutere leterefusjonsordningen.

Ordningen, som siden 2005 har forskuttert 70–80 prosent av oljeselskapenes letekostnader, har sørget for en oppblomstring av mindre oljeselskaper på sokkelen og gjennom nye gigantfunn forlenget sokkelens forventede levetid.

– Vi kan ikke frede oljepolitikken, sier Barth Eide til Klassekampen.

«Alvorlig»

Utspillet fikk tidligere mangeårig Ap-topp og nåværende administrerende direktør i Norsk olje og gass Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (59) til å sette kaffen i halsen i morgentimene onsdag.

Han ble svært overrasket over Barth Eides uttalelser, og mener de er helt i strid med det Ap sa før valget og hva Aps ledelse har sagt nylig.

– Denne type utspill er alvorlig for Arbeiderpartiet selv, som sår usikkerhet for oppimot 200.000 arbeidstagere, og det er alvorlig for Norge, fordi det skaper usikkerhet om hvorvidt Norge har stabile rammevilkår, sier Schjøtt-Pedersen til DN.

Han påpeker også at det var norske myndigheter selv, ikke oljebransjen, som tok initiativ til leterefusjonsordningen, og den har hatt bred politisk oppslutning.

«Ekstremt lønnsomt»

Målsetningen, å få flere oljeselskaper til å satse på en sokkel som var dominert av få, store aktører, og som mange mente hadde begrenset merpotensial, har så også til de grader blitt innfridd, ifølge oljetoppen.

Kroneksempelet er storfunnet Johan Sverdrup, som alene kan ha forlenget oljealderen i Norge med flere tiår.

– Dette har vært ekstremt lønnsomt for det norske samfunnet. Vi har tjente hundrevis av milliarder på at disse nye selskapene har kommet inn og funnet ting som ingen andre har sett, sier Schjøtt-Pedersen.

«Avgjørende»

Han mener det er ganske naturlig at sikre rammebetingelser er avgjørende når oljevirksomheten i Norge skattlegges med 70–80 prosent.

I særdeleshet gjelder dette når investeringsbeslutningene ligger utenlands, gjerne steder som Houston og Tokyo, påpeker oljetoppen.

– Når det er et så viktig spørsmål så skyldes det at det dreier seg om så enormt store investeringer, over så lang tid og med selskaper som ligger så langt unna. Årsaken til at internasjonale investorer har satset stort på Norge er at de har vært helt trygg på rammevilkårene, sier Schjøtt-Pedersen.

Hittil har de store partiene, anført av Ap og Høyre, vært garantister for refusjonsordningen, og det haster nå med å få avklart Aps posisjon, sier han.

– Det som nå skjer er at man både internt i Norge får usikkerhet om hva Ap mener, og utad, der beslutningstagerne ser på hva som kan skje inn i fremtiden. Hvis det skapes inntrykk av at det største partiet er i bevegelse når det gjelder oljepolitikk så vil det være svært, svært skadelig, sier oljetoppen.

«Dypt bekymret»

Den tidligere Ap-toppen, som tidligere har vært fiskeriminister, finansminister og var en av tidligere statsminister Jens Stoltenbergs nærmeste medarbeidere og stabssjef, får støtte av høyrefløyen på Stortinget.

– Vi er dypt bekymret over at Ap forlater den ansvarlige linjen for vår største næring, sier Aleksander Stokkebø (H).
– Vi er dypt bekymret over at Ap forlater den ansvarlige linjen for vår største næring, sier Aleksander Stokkebø (H). (Foto: Tommy Ellingsen)

Stortingsrepresentant Aleksander Stokkebø (H) i finanskomiteen mener leterefusjonsordningen er avgjørende for å opprettholde aktiviteten og arbeidsplassene langs kysten, og bringer enorme summer inn i statskassen.

– Vi er dypt bekymret over at Ap forlater den ansvarlige linjen for vår største næring. Johan Sverdrup ble funnet på grunn av ordningen og under oljeprisfallet reddet den mange jobber og familiers økonomi, ikke minst i mitt hjemfylke Rogaland, sier Stokkebø til DN.

Han presiserer også at leterefusjonsordningen ikke er en skattesubsidie slik mange påstår, men en forskuttering av noe oljeselskapene likevel kunne ha trukket fra på skatten etter hvert, på lik linje med andre selskaper i Norge.

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier til NTB at det ikke er planer om noen endring.

– Olje- og gassnæringen betyr mye for norsk økonomi og for arbeidsplasser i Norge. Ap støtter dagens oljeskatteregime og har ingen planer om å endre det. Dagens regelverk sikrer oljenæringen forutsigbare rammebetingelser og gjør det mulig å opprettholde kompetanse og gjøre langsiktige investeringer. Dette ligger fast, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Sover femten netter på gaten for å kjøpe en vin til 50.000 kroner
7. februar slipper Polet rundt 446 forskjellige burgundere fordelt på 29 500 flasker. Den dyreste koster opp mot 50.000 kroner.
01:24
Publisert: