Da handelen av nordsjøoljen brent åpnet natt til mandag, bykset prisen umiddelbart nær 20 prosent til nesten 140 dollar fatet. Etter noen minutters handel stabiliserte prisen seg på rundt 130 dollar, mot fredagens sluttkurs på 118 dollar. Det tilsvarer en oppgang på rundt ti prosent, og gir den høyeste prisen siden finanskrisen i 2008.

Søndag sa USAs utenriksminister Anthony Blinken at USA er i dialog med europeiske partnere om å innføre et importforbud av russisk olje, etter at kampene i Ukraina har fortsatt med full styrke. Det skriver Financial Times.

«Vi har nå svært aktive diskusjoner med våre europeiske partnere om å innføre forbud mot import av russisk olje til landene våre, samtidig som vi selvfølgelig vil opprettholde en jevn tilførsel av olje globalt.», sa Blinken.

Prisen på amerikansk lettolje (WTI) for levering i april stiger åtte prosent til over 125 dollar fatet – også dette den høyeste prisen siden 2008.

Storleverandør

Blinken la til at USA vil kunne innføre et slikt forbud på egne vegne, dersom de europeiske landene ikke slutter seg til.

Russland er blant verdens aller største oljeeksportører, og rundt halvparten av eksporten går til Europa og USA i et normalår. Russisk olje sto for åtte prosent av total amerikansk oljeimport i fjor, inkludert levering av råolje og uferdig brenselolje. Mer enn en tredjedel av oljeimporten til EU kommer fra Russland.

Energimarkedene er foreløpig blitt skånet for direkte sanksjoner. Flere russiske storbanker og finansielle institusjoner er imidlertid stengt ute fra internasjonale betalingssystemer, noe som allerede har komplisert eller umuliggjort handel med russiske selskaper.

SEB-analytiker Bjarne Schieldrop uttalte søndag at han tror en sanksjonering av russisk olje vil avhenge av om USA klarer å lande en atomavtale med Iran, ettersom en slik avtale vil kunne lette på sanksjoner mot Iran og tilgjengeliggjøre iransk olje i et ytterst stramt marked. President Joe Biden er allerede under press på hjemmebane etter de høyeste bensinprisene siden 2008.

– En Iran-avtale vil fort kunne ta en måned eller to eller tre. Foreløpig veier det ikke opp for det bortfallet vi i dag har av russisk olje, sa Schieldrop.

Ifølge Reuters risikerer man nå at en eventuell atomavtale med Iran dras ut i tid etter russisk innblanding.

Shell kjøper fortsatt

Selv uten sanksjoner har det allerede vist seg vanskelig å finne kjøpere av russisk olje. Oljetradinghuset Trafigura fant forrige uke ingen kjøpere av såkalt russisk urals oil, da det prøvde å selge med en rabatt på 18,6 dollar fatet fra referanseprisen (fysisk brentolje).

– Dette skyldes delvis at aktører ønsker å ivareta sitt gode navn og rykte, men først og fremst at det er veldig risikabelt å ha russisk olje nå. Det kan når som helst komme sanksjoner mot russisk olje mens en tanker har den om bord. Og det samme gjelder kull, sa råvareanalytiker Bjarne Schieldrop søndag.

I helgen ble det imidlertid kjent at oljegiganten Shell kjøpte 750.000 fat fra Trafigura til en rabatt på 28,5 dollar, etter at Trafigura gradvis hadde kuttet prisen.

Etter sterke reaksjoner har oljegiganten i en offentlig uttalelse forsvart seg med at det ikke er en enkel oppgave å finne alternativer til russisk olje, og at alternative energileveranser ikke når frem tidsnok til å hindre forstyrrelser i markedet. Shell sier at det vil velge alternativer til russisk olje der det er mulig, men at russisk olje «ikke kan erstattes over natten.»

Den franske oljegiganten Total har på sin side ikke trukket seg ut av Russland, der det har flere store gassprosjekter. Selskapet har stanset nye investeringer i landet, men akter ikke å trekke seg ut før sanksjoner fremtvinger det, ifølge Financial Times. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.