– Inntektene har falt og underskuddene blir bare sakte mindre, til tross for store reformer på både utgifts – og inntektssiden, sa IMF-sjefen under konferanse i Dubai i helgen, gjengitt av CNBC.

Under talen ga hun uttrykk for at flere land ikke hadde kommet seg etter oljepris-sjokket i 2014 og viste blant annet til en stadig økende offentlig gjeld. Lagarde advarte i den samme talen om investeringer i såkalte «hvite elefanter» fremfor folk og produktive prosjekter.

En «hvit elefant» er uttrykk som brukes om dyre prosjekter som ikke klarer å levere lønnsomhet.

IMF-sjefen sa at det er vanlig i Midtøsten at statlige investeringsfond investerer direkte i prosjekter utenfor statsbudsjettet. Lagarde mener flere eksportører burde se til Norge. Gjennom handlingsregelen sikres at det ikke brukes mer enn tre prosent av fondet ved budsjettunderskudd.

Den siste tiden har dette imidlertid blitt svært aktuelt i Norge. Erna Solberg ønsker å bruke 15 milliarder på nytt regjeringskvartal og fire milliarder kroner på ny fregatt uten å føre utgiftene i det vanlige statsbudsjettet. Forslaget er blitt skarpt kritisert.

IMF-sjefen snakket også om utsiktene for den globale økonomien. Lagarde tror ikke det er noen resesjon på vei, sa at veksten i den globale økonomien var truet av blant annet handelspenning.

I januar nedjusterte IMF anslaget for global vekst i år med 0,2 prosentpoeng til 3,5 prosent, og med 0,1 prosentpoeng for 2020 til 3,6 prosent.

Den hyggelige nye jenta på teamet viser seg å være en skikkelig latsabb. Hva gjør du? Svaret får du i Mandagsmøtet!

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her stormer kundene inn for å sikre seg vin til «bare» 50.000 kroner flasken
00:40
Publisert: