IEAs kvartalsrapport nedjusterer den globale etterspørselsveksten etter olje med 270.000 fat per dag til 5,4 millioner fat om dagen, sammenlignet med sist rapport i februar.

Årsakene er at etterspørselsveksten for Europa og Amerika er revidert ned til sammen 835.000 fat i første kvartal, og at koronakrisen i India barberer etterspørselen med 630.000 fat i andre kvartal.

Prognosene for andre halvår ligger fast, men de er helt avhengig av at vaksineringstempoet går som planlagt, med lettelser i smitteverntiltakene og åpning av økonomiene.

IEA tror oljeproduksjonen i Norge i år vil ende på 2,13 millioner fat om dagen, opp fra 2,0 millioner fat i 2020 og 1,74 millioner fat i 2019. I fjerde kvartal mener IEA produksjonen på norsk sokkel vil komme helt opp i 2,24 millioner fat per dag, opp fra 2,05 millioner i april i år.

Økt oljeproduksjon

Den globale oljeproduksjonen øker også, med 330.000 fat om dagen i april, til 93,4 millioner fat per dag. IEA spår at produksjonen vil fortsette å øke i mai, fordi Opec-landene og Russland, de såkalte Opec+-landene, vil lette noe på produksjonskuttene.

Basert på produksjonsavtalen i Opec+ vil den globale oljeproduksjonen øke med 3,8 millioner fat per dag fra april til desember.

For hele 2021 regner IEA med at den globale oljeproduksjonen vil øke med 1,4 millioner fat per dag på årsbasis, mot produksjonskollapsen på 6,6 millioner fat i 2020 som følge av koronakrisen.

Blant landene utenfor Opec+ er det ventet at Canada vil øke produksjonen mest med 340.000 fat om dagen, mens krisen inne skiferolje gjør at produksjonen i USA vil falle videre med 160.000 fat.

Den globale raffineriproduksjonen for 2021 nedjusteres, på grunn av lavere etterspørsel, planlagt vedlikehold og en ventet heftig orkansesong i Karibia og USA.

Oljeprisen er mer enn doblet

Oljeprisen er mer enn doblet det siste året. Nordsjøolje ble i snitt omsatt for 26,63 dollar fatet i april 2020, mot 65,33 dollar fatet i april i år.

Prisoppgangen har fortsatt etter dette. For langsiktige kontrakter steg prisen på nordsjøoljen brent med 13 prosent fra april til mai.

Brent omsettes onsdag for 69 dollar fatet i spotmarkedet.

Den norske regjeringen har budsjettert med en oljepris på 66 dollar fatet i revidert nasjonalbudsjett for 2021.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.