Den globale etterspørselen etter olje økte med 900.000 fat olje per dag i tredje kvartal, den høyeste veksten på et år. Det går frem av det Internasjonale Energibyråets (IEA) hovedrapport for oljemarkedet.

Nær tre fjerdedeler av veksten kom i Kina, der veksten var på 665.000 fat per dag, drevet av økt etterspørsel etter motoroljer som diesel. Også i India økte etterspørselen kraftig.

OECDs oljeleveranser falt for fjerde kvartal på rad og går totalt ned med 75.000 fat olje per dag i år. Det er første gang siden 2014 at Opec har redusert oljeproduksjonen. All vekst i oljeproduksjon skjer i år utenfor Opec-landene.

For mye olje

Byrået opprettholder sin analyse om en global økt etterspørsel på en million fat olje per dag i år, og 1,2 millioner neste år.

Den prognosen ble også opprettholdt ved forrige rapport i november.

Byrået forventer stort overskudd av olje tidlig neste år, tross Opecs kutt. I forrige uke ble de oljeproduserende landene i Opec enige om å kutte produksjonen med en halv million fat i første kvartal neste år, der Saudi-Arabia tar størsteparten av kuttet.

USA netto eksportør

Samtidig øker andre land sin produksjon. I september måned i år var USA for første gang netto eksportør av olje, og vil trolig være netto eksportør på årlig basis sent i 2020 eller fra 2021. Også Russland ligger an til å øke sin eksport av olje.

Forventede priser for nordsjøolje økte til 64 dollar etter Opecs møte. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.