– Ja, jeg syns jo det, men det er mitt personlige svar. Når vi får disse helt absurde inntektene, og årsaken er en krig som gir så mye menneskelig lidelse syns jeg vi absolutt skal ha en offentlig debatt rundt om vi kan bidra på en bedre måte. Men at vi har et ansvar, det mener jeg.
Det sier administrerende direktør i interesse- og arbeidsgiverorganisasjonen Norsk olje og gass, Hildegunn T. Blindheim, om de skyhøye olje- og gassprisene som kan gi Norge enorme inntekter under krigen i Ukraina.
Torsdag var oljetoppene samlet på Rockefeller i Oslo for årskonferansen til Norsk olje og gass. Temaet for konferansen var samspill, men det var få talere som kunne innlede et innlegg uten å nevne krigen i Ukraina. For mens Norge tjener mer enn noen gang på olje og gass, fører krigen til forferdelige menneskelige lidelser og en energikrise i Europa.
Inntekter med bismak
Økonomer DN har snakket med har lagt frem beregninger som viser at Norge kan tjene 1750 milliarder kroner på eksporten av olje og gass i 2022. Det er seks ganger så mye som var lagt til grunn i statsbudsjettet for 2022 – mer enn et helt statsbudsjett.
Blindheim mener at Norge har et særskilt ansvar for å bidra med humanitær støtte til Ukraina når merinntekten landet nå får på olje og gass er en direkte konsekvens av en krig.
– Ja, det er i hvert fall ikke sånn vi ønsker å få ekstra inntekter på. Både selskapene som vår medlemsorganisasjon organiserer og staten Norge har inntekter som det definitivt er en bismak på.
Samtidig er Blindheim opptatt at krigen illustrerer hvilken energikrise Europa står overfor. Hun mener prisene ikke er bærekraftige og trekker frem at det går utover både matvareproduksjon og annen industri som bruker olje eller gass.
Peker på tre viktige ting for Equinor
Kjetil Hove, konserndirektør i Equinor, sier at selskapet har tatt ansvar og har gitt penger til Unicef og Røde Kors.
– Også må Norge finne ut hva det er fornuftig at Norge bidrar med, sier Hove.
Også Hove presiserer at prisene som er på olje og gass nå ikke er bærekraftige, og peker på energiutfordringene som Europa står overfor. Han mener at Equinors viktigste bidrag nå er å opprettholde regularitet på anleggene og levere gass til Europa.
Equinor-toppen var en av foredragsholderne under konferansen torsdag. Fra scenen sa Hove at det var tre ting som var viktig for Equinor nå: Oppetid på anleggene, lng fra anlegget på Melkøya i Hammerfest og optimalisere planene i dag.
Lng er flytende naturgass.
– Hvor mye mer gass kan Equinor levere til Europa i løpet av dette året?
– Det tilleggsvolumet vi får dette året, er stort sett Hammerfest-LNG, utover det vi har i dag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.