Oljeplattformen «Goliat» har snart tre år etter oppstarten fortsatt alvorlige feil og mangler i strid med sikkerhetsreglene på norsk sokkel. Petroleumstilsynet avdekket ti avvik fra reglene da inspektørene undersøkte plattformens elektriske anlegg i oktober i år.
– Feilene og manglene er i sum så alvorlige at vi varsler pålegg. Det er en lang liste av avvik som skal rettes opp. De ti avvikene gir i sum en utfordring med håndtering av sikkerheten på plattformen, sier pressekontakt Eileen Brundtland i Petroleumstilsynet.
– På «Goliat» er det et stort etterslep på utbedringer av det elektriske anlegget. Etterslep kombinert med feil og mangler gir en utfordring for helhetlig risikostyring, sier hun.
«Sikkerhetskritiske feil»
«Goliat» er en av de mest problemutsatte oljeplattformene på norsk sokkel, og etter milliardoverskridelser er trøbbelet fortsatt ikke over. Tirsdag morgen varslet Petroleumstilsynet at oljeselskapet Eni blir pålagt å utbedre feil ved sikkerhetskritisk elektrisk anlegg om bord på plattformen.
– Det er absolutt alvorlig. Å gi pålegg er ikke noe vi gjør ved alle brudd på regelverket. Det markerer alvorligheten i funnene. Varsel om pålegg er et alvorlig virkemiddel, og juridisk bindende for selskapet, sier Brundtland, som understreker at «Goliat» er en trygg plattform å arbeide på.
Det er åttende gang tilsynet gir et pålegg for å utbedre alvorlige feil på «Goliat». Noe lignende har aldri før skjedd i norsk oljehistorie.
– «Goliat» er helt unik på mange måter. Vi har brukt mer ressurser på Goliat enn noe annet felt på norsk sokkel. Vi har uvanlig tett oppfølging. «Goliat» står i en særstilling. De har hatt store utfordringer, og det er derfor vi har vært tilbake på tilsyn igjen og igjen, sier Brundtland.
Må lage realistisk plan
Eni må i løpet av mars «utarbeide en realistisk og forpliktende plan for å ferdigstille utestående sikkerhetskritisk arbeid. Dette innebærer også å ferdigstille status for teknisk tilstand på sikkerhetskritiske barrierer», skriver Petroleumstilsynet i pålegget.
– De må få kontroll på hva de har av feil og mangler. De sliter med mye etterslep på sikkerhetskritisk arbeid. Vi pålegger dem å lage en realistisk og forpliktende plan. De kan ikke dra med seg utestående vedlikehold til evig tid, sier hun.
Fra Stortinget vedtok utbyggingen av «Goliat» i 2008 økte kostnadene fra 32 til 50 milliarder kroner. Store feil ved det elektriske anleggene var en viktig årsak til at produksjonen ikke ble satt i gang før i mars 2016, to år forsinket.
I fjor høst stengte Petroleumstilsynet «Goliat» i to måneder, etter at et tilsyn avdekket alvorlige mangler ved elektrisk utstyr som skal forhindre eksplosjonsfare. Den gangen lovet Eni å utbedre alle feil og mangler. Høstens tilsyn avdekket at situasjonen på plattformen er bedre, men at den fortsatt har store feil og mangler med det elektriske anlegget.
Nytt navn, gamle feil
Mandag skiftet oljeselskapet Eni Norge navn til Vår Energi etter å ha blitt slått sammen med Point Resources. Da uttalte selskapets nye norske toppsjef Kristin Kragseth til DN at «Goliat»-plattformen «er en fantastisk, ny installasjon. Veldig automatisert og digitalisert», samtidig som hun understreket at det fortsatt «er mye igjen å gjøre». Nå får selskapet frist til mars med å lage en plan for å utbedre alle feilene.
Oljeselskapet har mottatt tilsynsrapporten og ansatt flere personer innenfor vedlikehold for å etterkomme pålegget, opplyser kommunikasjonsdirektør Andreas Wulff i Vår Energi (tidligere Eni).
– Vi var kjent med forholdene som er avdekket i rapporter, men arbeidet med å ferdigstille punktene har tatt lengre tid enn planlagt. Samtidig er det viktig å understreke at det er blitt gjennomført betydelig forbedringer på «Goliat», skriver Wulff i en epost til DN.
– Utestående arbeid er risikovurdert, og det er funnet løsninger for kompenserende tiltak som sikrer forsvarlig drift. Vi vil gi vårt tilsvar innen tidsfristene satt av Petroleumstilsynet og kan derfor ikke kommentere rapporten i detalj før det, skriver Wulff.
Det mest alvorlige avviket tilsynet avdekket på «Goliat» var at brannspjeld som skal avverge eksplosjonsfare ikke virket. Denne feilen er nå rettet opp, ifølge Petroleumstilsynet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.