Pimco er en av verdens største obligasjonsforvaltere med totalt 1780 milliarder dollar, eller svimlende 18.000 milliarder kroner, under forvaltning spredt over alt fra obligasjoner, aksjer, eiendom og annen kreditt. Når Pimco snakker, lytter markedet.

Pimco-forvalter Greg Sharenow mener oljeprisen ikke kommer tilbake til gamle høyder på veldig, veldige lenge.

– Vi kommer til å være i en periode hvor vi kommer til å ha lavere priser i lengre tid. 30 dollar er ikke bærekraftig, men jeg tror 45 dollar er meget mulig, sier han.

– Hvor lenge da?

– Tre år? Fem år? Mye av det avhenger av hvor fort etterspørselen kommer tilbake, sier Sharenow.

Det vil ikke skje med det første, ifølge forvalteren. Tvert imot.

Viktigste kilden til etterspørsel ødelagt

Etter tidligere nedturer har oljemarkedet ofte fått et sjokk i motsatt retning – ved et par tilfeller også over 100 dollar fatet. Dette er svært utenkelig nå, nettopp på grunn av etterspørselen, mener Sharenow.

Da prisene steg til over 100 dollar i 2007 spilte to hovedingredienser en viktig rolle, ifølge forvalteren.

– Du hadde ingen identifiserbar kilde til produksjonsvekst til hvilken som helst pris. Hvis du kommer opp på 55–60 dollar fatet nå vet du at du vil få produksjon igjen mange steder, sier han.

– Den andre nøkkelingrediensen var at man den gangen hadde en stor kilde til etterspørsel som vokste, sier han, og viser til Kina og andre fremvoksende markeder.

– Nå ser jeg ingen andre identifiserbare kilder til stor etterspørselsvekst. Og vi må ikke glemme det faktum at vi startet fra et punkt hvor global etterspørsel etter bensin og diesel var avtagende. Den store veksten kom fra flydrivstoff og petrokjemikalier. Nå er etterspørselen fra luftfarten ødelagt i flere år fremover. Og ESG og miljøbekymringer er fortsatt der, sier forvalteren.

ESG står for «Environmental Social Governance» og handler om miljøtiltak, god selskapsstyring viktighet av likestilling.

Her tror han det er penger å tjene

– Markedet har regelmessig romantisert tanken om at et fall i investeringene vil føre til høyere priser, sier Sharenow.

Forvalteren er ikke alene om å tro på lave priser.

Forrige uke tok det brasilianske oljeselskapet Petrobras nedskrivninger på 13,4 milliarder dollar. Bakgrunnen for nedskrivningene er utsikter om lavere oljepriser fremover. De neste fem årene anslår selskapet at oljeprisen vil ligge under 50 dollar fatet. Først etter 2024 legger Petrobras til grunn en oljepris på i snitt 50 dollar.

I førstekvartalsrapporten la Equinor til grunn en uendret langsiktig oljepris på 77 dollar fatet i 2025 og videre 80 dollar fatet i 2030.

Sharenow er ordknapp om hvilke investeringer de har gjort nylig, men letter litt på sløret om hvor han tror det er mulig å hente gevinst.

– Man kan se på raffinerimarginene 12 måneder frem i tid. Vi har aldri hatt så lave raffinerimarginer over tid før. Det er antagelig noe som ikke kommer til å vare 12 måneder til, sier han.

Oppblomstring av etterspørsel

Heller ikke oljeanalytiker Nadia Wiggen i Pareto Securities tror oljeprisen vil gjøre en helomvending til 100 dollar fatet.

– Da må vi bli værende på 25–30 dollar fatet i et par år, for da vil vi få så få investeringer. Men det er lite sannsynlig med mindre vi ser et andre eller tredje virusutbrudd. Det avhenger helt av hvor lav oljeprisen vil være og hvor lenge, sier Wiggen.

Oljeanalytiker Nadia Wiggen.
Oljeanalytiker Nadia Wiggen. (Foto: Aleksander Nordahl)

Siden oljeprisen bunnet ut på rett under 20 dollar i midten av april har den steget bortimot 80 prosent og ligger nå på rundt 35 dollar fatet.

– Produksjonskuttene kom mye kjappere enn markedet ventet, med drahjelp fra en dag med negative oljepriser, sier Wiggen.

Hun tipper markedet vil balansere seg, altså at etterspørsel og produksjon ligger på omtrent samme nivå, i første halvår 2022 eller mot slutten av neste år. Det internasjonale energibyrået (IEA) kom forrige uke med svakt bedre anslag for oljeetterspørsel enn tidligere estimert. Nå ser IEA et fall i oljeetterspørselen på 8,6 millioner fat i 2020.

– Raffineriene har kjørt mer enn vi ventet. Spesielt da produktlagrene var stramme, og de fortsette å kjøpe mer råolje. Vi har hatt en oppblomstring av bensinetterspørselen. Selv om vi ikke har hatt en global koordinert respons, går økonomiene faktisk bedre enn slik det så ut i februar og mars, sier Wiggen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.