Forrige uke varslet den mektige oljeprodusentalliansen OPEC+, ledet av Saudi-Arabia og Russland, massive kutt i sine produksjonskvoter. Resultatet ble et stort prishopp, og skarpe reaksjoner fra USA, som på forhånd hadde advart mot et slikt tiltak.

I Det internasjonale energibyrået IEA månedlige oljemarkedsrapport torsdag er OPEC+ et av hovedtemaene. Konsekvensene blir store, advarer byrået.

– Kan bli vippepunktet

«Uromomentene i markedet kommer på rekke og rad samtidig som verden sliter med å finne veien gjennom den verste globale energikrisen i historien. Planen til OPEC+ om å kutte oljetilbudet til markedet har fått vekstbanen til oljetilbudet til å spore av for resten av inneværende år og neste, og den resulterende prisoppgangen forverrer markedsvolatiliteten og gir større bekymringer rundt energisikkerheten, skriver IEA i rapporten.

«Med vedvarende inflasjonspress og tyngende rentehevinger, kan høyere oljepriser bli vippepunktet for en verdensøkonomi som allerede er på randen av resesjon.»

Disse kreftene fører til lavere etterspørsel etter olje – og det til tross for at skiftet fra dyr gass til olje fortsetter å bidra i markedsbalansen – påpeker IEA. Nå gjør byrået et stort kutt i sine etterspørselsanslag.

IEA venter nå en nedgang på 340.000 fat per dag i etterspørsel i fjerde kvartal i forhold til nivået i september på 101,2 millioner fat per dag. Byrået venter fortsatt en oppgang for året sett under ett på 1,9 millioner fat per dag i forhold til 2021, men kutter denne med 60.000 fat per dag. Neste år er det ventet en oppgang på 1,7 millioner fat per dag, men dette anslaget er nå drastisk redusert med hele 470.000 fat per dag. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.