Koronakrisen har ført til et enormt etterspørselsbortfall etter olje. Ifølge Det internasjonale energibyrået (IEA), er det ventet at koronakrisen kommer til å sørge for et bortfall i etterspørselen på 9,3 millioner fat per dag i 2020.

I en rapport gjør analyseselskapet Rystad Energy rede for hvordan topplinjene til verdens olje- og gasselskaper vil bli rammet av krisen. Det tror selskapene, som da inkluderer olje- og gassleteselskaper og produsenter, kan stå overfor et omsetningsfall på tusen milliarder dollar i år.

Ifølge rapporten hadde verdens E&P-selskaper (Energy and production) en samlet omsetning på 2470 milliarder dollar i 2019. I 2020 tror Rystad at omsetningen vil være på 1470 milliarder dollar.

Det vil i så fall tilsvare en nedgang i omsetningen på 40 prosent.

– På kort sikt kommer statlige fond til å være redningen, og tette hull i budsjettene, slik at man unngår brede kostnadskutt. Men hvis oljeprisen fortsetter å holde seg på et lavt nivå kan oljenasjoner som Russland og mange land i Midtøsten få seriøse, finansielle utfordringer, sier upstream-analytiker Olga Savenkova i Rystad, ifølge CNBC.

Negativ pris på amerikansk lettolje

Det har nemlig ikke vært mangel på dramatikk i oljemarkedet siden koronaviruset for alvor brøt ut i mars.

Siden nyttår har fatprisen for brent spot (nordsjøolje) stupt til nivåer som ikke er sett på flere tiår. I skrivende stund er fallet siden 2. januar på over 60 prosent, og ett fat handles til rundt 25 dollar. At oljeprisen stiger torsdag har imidlertid å gjøre med at kontraktene for neste måned forfaller, og nå rulles over til juni.

Tidligere i april så man også at 1. terminkontrakten for WTI Crude (amerikansk lettolje), stupte under null.

Det skjedde da kontrakten for mai skulle gjøres opp, og betydde i praksis at de som satt på lettoljekontrakter for WTI måtte betale kjøpere for å ikke måtte fysisk ta imot oljen.

Ulønnsomme norske felt

DN har i flere artikler denne våren omtalt hva oljeprisen må være på for at feltene på norsk sokkel skal være lønnsomme.

I en oversikt fra Rystad Energy gikk det frem at seks av ti norske oljefelt er ulønnsomme med en fatpris på 20 dollar eller under.

– På 20 dollar fatet blir det ikke investert noen ting. Alle taper penger. Alle, sa Teodor Sveen-Nilsen, analytiker i Sparebank1 Markets til DN tidligere i april.

Analytiker John Olaisen uttalte at han tror nedturen kan føre til konsolidering av selskaper. Han viste til at det på slutten av 1990-tallet ble laget supermajors, og trekker frem sammenslåingen av Exxon og Mobil, og opprettelsen av Total i Europa.

– Da var det masse M&A (oppkjøp og fusjoner). Jeg blir ikke overrasket om det samme skjer denne gangen. I skiferolje på land kommer det til å skje mye, men også i Norge, sa Olaisen.

Norge deltar på kutt

Den mye omtalte priskrigen mellom Opec-landene, med Saudi-Arabia i spissen, og Russland satte også en støkk i markedet rett før koronakrisen slo inn for alvor.

Da de to oljegigantene ikke klarte å komme til enighet om å videreføre produksjonskutt, kunngjorde Saudi-Arabia at det planla å jekke opp produksjonen. Flere analytikere beskrev trekket som et forsøk på å stjele markedsandeler. Forutsigbart nok ble ikke Russland spesielt begeistret over meldingen, og kontret med å kunngjøre at også de skulle øke produksjonen.

Det var ikke før koronakrisens omfang og konsekvenser for alvor kom til syne, at de to landene klarte å komme til en bred enighet blant Opec og Opec+-landene om kutt i produksjonen. Disse kuttene skal tre i kraft fra fredag denne uken.

Onsdag denne uken ble det også klart at Norge skal bidra med produksjonskutt, i tillegg til at det ble lagt frem skattetiltak for å hjelpe til økt aktivitet i næringen.

Sjef i Lundin Norway, Kristin Færøvik, var ikke fornøyd med tiltakene. Hun sier det innebærer en økt total skattebyrde og at tiltakene sannsynligvis ikke er nok.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.