Norgessjef Arne Sigve Nylund entrer scenen på NHOs Sola-konferanse vel vitende om at de viktige beslutningene tas et annet sted.

Det er kun to av ungdomspartiene som ikke vil legge ned oljenæringen så fort som mulig. Hva er det disse ungdomspolitikerne ikke har forstått?
01:44
Publisert:

Statsminister Erna Solberg har meldt forfall. For tiden forhandler nemlig fire partier på Hadeland om dannelse av en ny flertallsregjering, og både KrF og Venstre har det samme klima-utgangspunktet: Oljeskatten skal opp og leteareal-tildelingene reduseres. Her på Sola gjentar Nylund oljebransjens mantra.

– Stabile og forutsigbare rammevilkår helt avgjørende når vi satser så langsiktig som vi gjør, sier Nylund.

Foran et par hundre vennligsinnede næringslivstopper i Norges mest oljetunge område ramser han opp salgsargumentene. De neste 20 årene vil Equinor bore 3000 brønner på norsk sokkel, nesten like mange som på de forrige 40 årene. Selskapet har til enhver tid 300 lærlinger innenfor dørene. Sist, men ikke minst: I 2017 gjorde Equinor innkjøp på 144 milliarder kroner, hvorav 89 milliarder kroner fra norske leverandører.

– De foreløpige tallene for 2018 viser et omtrent likt nivå, sier Nylund.

Ulike ministermeninger

Selv om statsminister Erna Solberg meldte fravær på Sola mandag, kom to av hennes statsråder. Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) og forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) representerer partier med nokså ulikt utgangspunkt i regjeringsforhandlingene.

– Forestillingen at det er en god omstilling av Norge å skade olje- og gassnæringen så mye som mulig i fem år og håpe at det dukker opp noe i andre enden, er en eksepsjonelt dårlig forestilling, sier Isaksen til DN.

Forestillingen at det er en god omstilling av Norge å skade olje- og gassnæringen så mye som mulig i fem år og håpe at det dukker opp noe i andre enden, er en eksepsjonelt dårlig forestilling
Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen

Oljesektoren er den desidert største pengemaskinen i Norge, og erstattes ikke over natten.

Isaksen sitter ikke selv i forhandlingene, men forfekter rene Høyre-synspunkter. Han mener stabile rammebetingelser er helt avgjørende for oljebransjen, og ønsker også jevn utdeling av attraktive letearealer. At opinionen og ungdomspartiene er blitt stadig mer skeptisk til norsk oljeaktivitet dess mer klimadiskusjonen tar seg opp, tolker han som tegn på kunnskapsmangel.

– Det baserer seg på misforståelse. En diskuterer oljebransjen som om den bare handler om akkurat den aktiviteten som foregikk ute på en plattformen, sier Røe Isaksen.

Han mener for eksempel at oljebransjen besitter noe av den høyeste kompetansen som finnes i Norge, kompetanse som kan nyttiggjøres til alt fra hjertemedisin til utvinning av mineralressurser på havbunnen.

Forsknings og høyere utdanningsminister Iselin Nybø mener oljeselskapene er så opptatt av både kostnader og klimaavtalen fra Paris, at oljeoppturen denne gang ikke blir like heftig som før.
Forsknings og høyere utdanningsminister Iselin Nybø mener oljeselskapene er så opptatt av både kostnader og klimaavtalen fra Paris, at oljeoppturen denne gang ikke blir like heftig som før. (Foto: Tommy Ellingsen)

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø er enig i at oljebransjen vil være viktig for Norge i mange år, men hun mener ungdomsgenerasjonen har skjønt at klimautfordringene ikke går over. Også oljeselskapene må tilpasse seg det, mener hun, og applauderer Equinor for å satse på havvind.

– Bransjen trenger å gjør seg attraktiv for ungdommene. Den har et ansvar for å vise bredde, sier hun.

Hun tror heller ikke sysselsettingen i oljebransjen vil nå gamle høyder i den oppturen som har vært på gang siden bunnen av oljekrisen i 2016–2017.

– Spørsmålet er om denne oppturen blir annerledes. Da er svaret ja, sier Nybø.

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen leverte et bibelsitat med referanse til regjeringsforhandlingene: «Døm ikke, så skal dere ikke bli dømt. Fordøm ikke, så skal dere ikke bli fordømt. Ettergi, så skal også dere få ettergitt.»
Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen leverte et bibelsitat med referanse til regjeringsforhandlingene: «Døm ikke, så skal dere ikke bli dømt. Fordøm ikke, så skal dere ikke bli fordømt. Ettergi, så skal også dere få ettergitt.» (Foto: Tommy Ellingsen)

– Både kostnadsfokuset og klimaavtalen fra Paris gjør at denne oppturen blir annerledes enn de forrige. Oljebransjen har ingen grunn til å la være å tenke omstilling fremover, sier Nybø.

På hugget

Nylund fra Equinor får muligens en oppmuntring fra regjeringen tirsdag. Da stiller han nemlig på oljeindustripolitisk seminar i Sandefjord, der olje- og energiministeren har for vane å dele ut nytt leteareal. I fjor delte norske myndigheter ut rekordmange lisenser, en utvikling bransjen håper fortsetter. Funnene blir gjennomgående mindre, og leteaktiviteten må holdes oppe på et høyt nivå hvis bransjen skal klare å holde oppe produksjonsvolumene over tid.

– Vi investerer ofte i tiårsperspektiv og lenger. Endringer i rammebetingelser skaper usikkerhet for oss og for nye aktører. Vi så usikkerheten som ble skapt av endringene i friinntekten i 2013, sier Nylund til DN.

Han skjønner at oljeaktiviteten skaper klimabekymring, særlig blant unge. Equinor prøver å bli stadig grønnere, blant annet ved å satse på havvind, men også ved å fortelle hvordan norsk gass kan bidra til utfasing av kull på kontinentet. Equinor skal nå lete etter gass i større grad.

– De unge er flinke og oppegående. Det er ikke det at de ikke forstår, men vi må bli enda flinkere til å fortelle om hva denne bransjen bidrar med, sier Nylund. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs kommentator mener alle bør spare: Her er hennes fire spareråd
01:55
Publisert: