Søndag kom nyheten om at Equinor, sammen med en samlet norsk petroleumsnæring, går inn for kraftige kutt i klimagassutslippene i industrien.

Equinor vil blant annet redusere de samlede klimagassutslippene fra sine opererte felt og landanlegg i Norge med 40 prosent innen 2030, 70 prosent innen 2040 og ned mot nær null utslipp innen 2050.

Det er også mål som Konkraft, samarbeidsarenaen for Norsk olje og gass, Norsk Industri, Norges Rederiforbund og Landsorganisasjonen i Norge (LO), med LO-forbundene Fellesforbundet og Industri Energi, har stilt seg sammen bak.

– Dette er ikke grønnvasking, men et høyst konkret tiltak og noe av det mest effektive Norge kan gjøre for å bidra til å nå de viktige klimamålene jeg håper vi alle er enige om, sier Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, avtroppende administrerende direktør i Norsk olje og gass.

Sammen med en rekke andre næringslivsledere og industritopper var Schjøtt-Pedersen til stede under en pressekonferanse i NHO-bygget i Oslo mandag ettermiddag.

Foran et samlet pressekorps var det liten tvil om at det nye veikartet for norsk petroleumsnæring er noe samtlige i bransjen har stilt seg bak.

«Tar ansvar for utslipp»

– Det er ikke selvsagt at man skal bli enige når det er så mange parter og ulike ståsteder, men internt og i Konkraft er vi veldig glade for å ha kommet til enighet, sier Monica Bjørkmann, administrerende direktør Subsea 7 og styreleder i Norsk olje og gass.

Hun får støtte av Hildegunn Blindheim, direktør for klima og miljø i Norsk olje og gass. Blindheim er klar på at det nye veikartet er noe som «måtte skje».

– Jeg har opplevd at gamle konfliktlinjer har forsvunnet og at dette ble sett på som noe vi bare skal løse. Det har vært mye enklere enn folk kanskje skulle tro, sier hun.

– Så dere mener heller ikke at dette er grønnvasking?

– De aller fleste utslippene kommer fra forbruk, men vi kan ikke la være å redusere utslippene i produksjon. Vi er nødt til å gjøre begge deler. Vi har ikke kontroll på hele kjeden når det gjelder forbruk, men vi kan være med på å påvirke. Dette er ikke grønnvasking, og vi tar ansvar for utslippene våre på norsk sokkel, som er betydningsfullt, sier Blindheim.

«Ikke politikk»

Søndag ble det altså klart at Equinor vil bruke 50 milliarder norske kroner frem mot 2050 på kraftige klimakutt.

Under en Equinor-pressekonferanse mandag morgen sa konsernsjef Eldar Sætre at «dette ikke er politikk, men forretninger».

Monica Bjørkmann (til høyre), administrerende direktør Subsea 7 og styreleder i Norsk olje og gass og Hildegunn Blindheim, direktør klima og miljø.
Monica Bjørkmann (til høyre), administrerende direktør Subsea 7 og styreleder i Norsk olje og gass og Hildegunn Blindheim, direktør klima og miljø. (Foto: Per Thrana)

– Det viktigste for oss som selskap og industri, men også for landet, er spørsmålet om hvordan vi skal bli relevante og konkurransedyktige i tiden fremover. Over lang tid har vi jobbet for å få en helhetlig klimaplattform for Equinor som energiselskap. For oss er ikke dette politikk, men forretninger, og en naturlig del av vårt samfunnsansvar, sa han.

Det nye veikartet har også høstet skryt fra den nybakte olje- og energiministeren, Sylvi Listhaug (Frp).

– Det viser at vi på norsk sokkel går foran for å bruke og utvikle teknologi og finne løsninger som gjør at utslippene fra Norges viktigste næring går ytterligere ned samtidig som arbeidsplasser, verdiskaping og statlige inntekter blir ivaretatt. En forutsetning for at flere innretninger skal få kraft fra land er dette ikke medfører en høyere strømpris til husholdninger og øvrig næringsliv, sa hun i en kommentar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.