Fatprisen for nordsjøolje (brent spot) stiger tirsdag morgen til over 123 dollar fatet, opp over én prosent fra mandag. Prisen for nordsjøolje er nå på sitt høyeste siden starten av mars.

Også prisen for amerikansk lettolje (WTI crude) stiger over én prosent. Fatprisen ligger på rundt 118,5 dollar.

Utviklingen kommer etter at det sent mandag ble enighet blant EU-landene om en boikott av store deler av russisk oljeimport til Europa. Boikotten er en del av den sjette sanksjonspakken mot Russland fra EU. Samtalene om russisk oljenekt har pågått siden starten av mai.

Dekker over to tredeler

– Dette dekker umiddelbart mer enn to tredeler av oljeimporten fra Russland og tar bort en stor del av finansieringen av deres krigsmaskin, skrev EU-president Charles Michel på Twitter sent mandag kveld og legger til at det er unntak.

Stats- og regjeringssjefer fra EUs 27 medlemsland er mandag og tirsdag samlet til toppmøte i Brussel, og det har vært arbeidet intenst med å finne fram til et kompromiss om en oljeembargo.

Ungarn og flere andre land som er sterkt avhengig av russisk olje, har vært til dels sterke motstandere av en embargo, og det er kommet opp forslag på møtet om at olje i rørledninger inntil videre skal unntas fra embargoen.

Det innebærer at det først og fremst er olje som fraktes på skip, som boikottes. To tredeler av russisk oljeeksport til Europa skjer til sjøs.

Opec+-møte

I tillegg til EU-boikotten sørger også stadig stigende etterspørsel etter raffinerte oljeprodukter, altså for eksempel drivstoff, for oljeprisstigningen. Ifølge Financial Times er etterspørselen i flere land rundt om i verden ventet å øke den nærmeste tiden.

Samme avis viser også til denne ukens kommende møte i oljekartellet Opec+, der forventninger om tilbakeholdenhet også ligger som et bakteppe for prisøkningen.

Oljekartellet møtes torsdag, og det er ventet å holde seg til planen om å øke produksjonen på tvers av medlemslandene med rundt 400.000 fat per dag, en plan som har stått fast siden i fjor.

Ifølge Reuters kommer kartellet dermed ikke til å vike for krav fra vestlige land om å øke produksjonen mer enn det som er planlagt, for å dempe prisveksten. Kilder nyhetsbyrået var i kontakt med forrige uke uttalte at produksjonsøkningen for juli kommer til å være på 432.000 fat per dag.

Bakgrunnen for å ikke øke mer er fordi medlemslandene mener oljemarkedet er i balanse, og at den siste tids prisøkninger ikke er knyttet til «det fundamentale».

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.