Mandag klokket 11:00 ble oljemessen ONS sparket i gang i Stavanger. Næringslivsledere innen både olje og gass, så vel som fornybar energi, og et kobbel av mennesker fra Silicon Valley er samlet i oljebyen for å finne ut av hvordan energiindustrien skal bli mer innovativ.

– Økt teknologi er ofte assosiert med fornybar energi, åpnet styreleder for ONS-konferansen 2018 og Equinors tidligere strategidirektør, John Knight, konferansen.

– Det er veldig populært å tenke på fossil energi og fornybar energi som konkurrerende energi. Selv mener jeg de i større grad støtter opp under hverandre. Det er ikke lenger bare konkurranse, sier han.

– Ikke bærekraftig

– Endring er ofte sett på som noe skummelt. Vi burde se endring og innovasjon som en mulighet, sier Equinor-sjef Eldar Sætre, som først startet sin tale med å gratulere Total-sjef Patrick Pouyanné med seieren i årets fotball-VM.

Sætre var opptatt av at 80 prosent av verdens energikonsum i dag kommer fra fossilt brennstoff.

– Slik har det vært i 30 år. Dette må reduseres betydelig og fort, sier Sætre, som trekker frem at Equinors satsing på vindkraft, og at annen fornybar energi blir viktig for remtiden.

Han peker på at verdens befolkning vokser. Verdensøkonomien vokser konstant. Flere mennesker lever lengre og bedre. Etterspørselen etter energi kommer til å være større og viktigere for folk, ifølge Sætre.

- Vi trenger olje og gass i lang tid fremover. Økningen i etterspørsel etter olje og gass var dobbelt så stor som økning i fornybar energi i fjor, sier han, og understreker at Equinor fortsatt vil være et olje- og gasselskap, men at satsingen på fornybar energi skal være en del av selskapets portefølje og at det vil være en del av fremtiden.

Det er fordi dagens oljeindustri ikke er bærekraftig.

– 17 kilo karbondioksid kommer ut av oppstrømsutslipp fra et fat med olje. Dette tallet er ikke bærekraftig, sier Equinor-sjefen.

– Den ekte forskjellen skjer nå. Jeg er virkelig glad for at vi sammen med andre selskaper tar en betydelig posisjon innen fornybar energi. Vi vil være en del av denne endringen, sier Sætre.

Grønn verden

Kronprins Haakon Magnus brukte sine få minutter på talerstolen på å snakke om viktigheten av å skape en grønn verden.

– En av de mange krevende delene ved global oppvarming er følelsen av hjelpeløshet og følelsen av at det er vanskelig å gjøre en forskjell. Det er her dere kan gjøre en forskjell, sier Haakon Magnus til forsamlingen av norske og internasjonale oljeledere.

– En fremtid av grønn energi er et langsiktig mål, sier kronprins Haakon Magnus. For å skape innovasjon og endring må vi tiltrekke unge, talentfulle sinn med et skarpt kritisk blikk på en etablert praksis, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Hun blir ny konsernsjef i NHST
01:24
Publisert: