Etter det mest voldsomme sjokket i etterspørselen hadde lagt seg tidlig i vår, justerte Det internasjonale energibyrået (IEA) opp sine anslag for global oljeetterspørsel flere måneder på rad. Nå snur det.

IEA reduserer anslaget for første gang siden april, med 140.000 fat per dag og ser nå en global etterspørsel på 91,9 millioner fat per dag i 2020. Det er 8,1 millioner fat per dag lavere enn i fjor.

Mer tvilsom til fly

IEA sier koronaviruset har kastet en skygge over oljeetterspørselen på lang sikt.

«Sektorene luftfart og veitransport, som begge er essensielle komponenter i oljeforbruk, fortsetter å slite», skriver byrået i sin månedlige oppdatering.

IEA tror særlig flytransporten vil fortsette å lamme etterspørselen i lang tid fremover. De estimerer at flyaktiviteten, målt i såkalte passasjerkilometer, fremdeles var to tredjedeler lavere i juli enn i en normal periode. Videre er hjemmekontor med på å påvirke etterspørselen ved at folk unngår ikke-kritiske reiser til for eksempel kontoret.

Også for neste år har IEA justert ned prognosene, da med 240.000 fat per dag til totalt 97,1 millioner fat per dag. Årsaken er at flybransjen trolig vil bruke enda lengre tid på å ta seg opp.

I desember 2021 vil global oljeetterspørsel fremdeles være to prosent lavere enn ved utgangen av 2019, mener IEA.

Tror på stabil produksjon i august

IEA skriver at global oljeproduksjon økte med 2,5 millioner fat per dag til totalt 90 millioner per dag i juli etter at Saudi-Arabia avsluttet sitt frivillige kutt på en millioner fat per dag, samtidig som De forente arabiske emirater produserte mer enn det skulle og at produksjonen i USA har tatt seg opp igjen.

Mens det lettes i Opec-kuttene kan kompensasjon for tidligere overproduksjon av enkelte Opec-medlemmer holde det globale tilbudet stabilt i juli, tror IEA.

Byrået anslår at global produksjon faller med 7,1 millioner fat per dag i 2020, og at det øker med 1,6 millioner fat per dag neste år. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.