– Vi er en strategisk aksjonær i Faroe. Vi er støttende til Faroe og til Faroes ledelse, sier DNOs styreleder Bijan Mossavar-Rahmani til DN på Paretos oljekonferanse onsdag.

Han vil ikke svare direkte på om DNO har planer om å kjøpe opp det færøyske oljeselskapet Faroe Petroleum. DNO sikret seg tidligere i år 28 prosent av aksjene i Faroe og er nå største aksjonær.

– Hva er planene for Faroe?

– Våre planer har ikke endret seg, svarer Mossavar-Rahmani.

Har dere planer om å kjøpe opp Faroe?

– Våre planer har ikke endret seg.

– Så du kan ikke bekrefte at dere ikke har planer om å kjøpe opp Faroe?

– Jeg tror jeg er ganske tydelig. Planene våre er som vi har sagt da vi kjøpte i Faroe, sier DNO-styrelederen.

«DNO har nå besluttet å bygge en langsiktig, strategisk eierandel i Faroe Petroleum og støtte den vekstfokuserte strategien som Faroe Petroleums ledelse har», skrev DNO i en børsmelding da det først kjøpte seg opp i Faroe.

Maktkamp

Mossavar-Rahmani understreker at DNO er en strategisk aksjonær som støtter ledelsen i Faroe Petroleum.

I august varslet DNO at det vil ha en styreplass i det færøyske oljeselskapet etter at det tidligere i år kjøpte seg opp til 28,23 prosent av selskapet. Det skal ha vært ønske om å få både DNOs styreleder Bijan Mossavar-Rahmani og administrerende direktør Bjørn Dale inn i Faroe-styret.

Det gikk ikke mange timene før Faroe slo tilbake i en melding der selskapet blant annet omtalte forslaget som «utelukkende av egeninteresse for DNO», og at det er en del av en hemmeligholdt strategi fra DNO og Mossavar-Rahmani for å få kontroll over Faroes virksomhet uten å gi et bud med en passende premie til alle aksjonærene.

Mossavar-Rahmani sier at styreplassen for øyeblikket ikke er på bordet lenger.

Varsler investering i nytt område

Under en presentasjon på Pareto-konferansen på hotell Holmenkollen Park gjentar Bijan Mossavar-Rahmani selskapets tro på norsk sokkel. DNO kom i fjor tilbake til norsk sokkel ved kjøpet av Origo Exploration etter seks års fravær da alle kreftene har gått med til å bygge virksomheten i Kurdistan.

– DNO har en komparativ fordel som Norges eldste oljeselskap. Muligheten og infrastrukturen som det norske teamet, den norske tilstedeværelsen, norske historien og norske aksjonærer gir tror vi gir oss en spesiell fordel her, sier han.

Virksomhet på norsk sokkel vil ifølge styrelederen bidra til å balansere den politiske risikoen og usikkerheten som DNO møter utenlands. Han sikter til Kurdistan, der det for ikke mindre enn et halvt år tilbake var mye uro mellom Kurdistan og Irak.

Han varsler også at DNO kommer til å finne seg et nytt område å investere i.

– Vi har et ben i Kurdistan og et ben i Norge. Vi vil etter hvert legge til et tredje ben for å gjøre stolen mer stabil, sier DNO-toppen, uten å avsløre hvor.

– Da ville jeg vært en veldig rik mann

Bijan Mossavar-Rahmani sier at investeringen DNO gjorde i Faroe har vært veldig god.

– Aksjeprisen har gått opp betydelig siden vi kjøpte aksjene. Rundt 50 prosent. Jeg kunne ønske at alle selskapene jeg kjøpte aksjer i beveget seg som det. Da ville jeg vært en veldig rik mann, sier han.

Er det den nye Bijan-effekten?

– Hehe, da vi kjøpte aksjer i DNO, gikk aksjekursen til DNO opp også.

Og Panoro?

– Det samme med Panoro. Det ser ut som det funker, sier han.

I slutten av juli gjennomførte DNO en avtale med det britiske oljeselskapet Panoro der Panoro kjøpte DNO Tunisia, mens DNO fikk aksjer i Panoro. Siden har Panoros aksjekurs steget med 25 prosent.

Har pengene

DNOs svært viktige og lønnsomme oljefelt Tawke i Kurdistan, kombinert med en høyere oljepris, har bidratt til å fylle pengesekken for det norske oljeselskapet. Ved utgangen av andre kvartal hadde DNO en kontantbeholdning på 584 millioner dollar, over 4,9 milliarder kroner.

Faroe Petroleums markedsverdi er 558 millioner pund, rundt seks milliarder kroner. Rundt 400 millioner pund (cirka 4,4 milliarder kroner) av dette er aksjer som DNO ikke kontrollerer. DNO har dermed nok penger til å by på Faroe om det vil.

Men, da DNO kjøpte seg opp som største aksjonær, la det samtidig ut en uttalelse om en intensjon om ikke å by på hele selskapet. Ifølge britisk lov, den såkalte «takeover code», kan dermed ikke DNO passere 30 prosent eierskap i Faroe før det har gått seks måneder siden uttalelsen. Den forpliktelsen går ut i starten av november. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– En lykkepille
Fantastiske kjøreegenskaper gjør Ford Fiesta ST til en lykkepille av en bil.
02:19
Publisert: