Fredag kveld meldte Russlands president Vladimir Putin fra sitt hjemmekontor at han endelig er klar til å samarbeide om kutt i oljeproduksjonen. Meldingen kan dermed føre til en foreløpig pause i de siste måneders oljekaos. Oljeprisen steg deretter i rakettfart og er nå opp over 17 prosent.

– Jeg mener det er nødvendig med en samlet innsats for å balansere markedene og redusere produksjonen, sier Putin fredag, men føyer til en ny uttalelse senere:

– Vi er klare for samarbeid med USA om saken.

Dermed er det klart for nye Opec-forhandlinger over video allerede på mandag, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Store svingninger siste 24 timer

Det siste døgnet har oljeprisen vært utsatt for store svingninger. Det startet da Donald Trump tvitret at han trodde og håpte at Saudi-Arabia og Russland snart skulle møtes, og at de ville bli enige om et produksjonskutt på mer enn 10 millioner fat eller mer.

Meldingen fikk oljeprisen til å hoppe mer enn 10 dollar – 30 prosent – fra 26 til 36 dollar fatet. Utover kvelden roet det hele seg etter meldinger fra Russland som tilbakeviste informasjonen fra Trump.

Prisen for nordsjøolje levert i juni falt ned igjen til 28 dollar fatet, men har i løpet av fredag steget kraftig. Ved 15-tiden er den opp 15,53 prosent til 34,4 dollar fatet. Det kraftige hoppet kommer etter en flom av rykter om at et møte i Opec+ er rett rundt hjørnet.

Den siste måneden har oljeprisen falt kraftig etter at forhandlinger mellom Russland og Saudi-Arabia brøt sammen. Saudi-Arabia har svart med å oversvømme markedet med olje. Samtidig har koronaviruset ført til at etterspørselen har sunket kraftig. Kombinasjonen har medført et prisfall fra over 60 dollar til drøye 20 dollar fatet for nordsjøolje.

Rystad: Russland sitter med best kort

Etter at forhandlingene mellom Saudi-Arabia og Russland brøt sammen for en måned siden, har alle oljeproduserende land blitt truffet av den pågående krisen. Nå har energianalyseselskapet Rystad regnet på hvem som vil bli hardest truffet av den ustabile oljeprisen.

Dersom landene blir enige om et kutt på 10 millioner fat dagen, og Brent-prisen holder seg på stabile 34 dollar fatet ut året vil Saudi-Arabia tape rundt 105 milliarder dollar i 2020, selv om de øker produksjonen. Russland derimot vil «kun» tape 75 milliarder dollar i år under samme scenario, ifølge Rystad-analysen.

– Saudi-Arabia kunne absolutt ha valgt et bedre tidspunkt for en oljepriskrig, da Covid-19-utbruddet allerede hamrer løs de globale økonomiene, inkludert dets egnen. For øyeblikket tåler Russland Covid-19-utbruddets innvirkning på etterspørselen og har råd til å vente, sier sjefanalytiker Per Magnus Nysveen i Rystad Energy.

Etterspørsel fortsatt en utfordring

Selv om Opec+ landene kommer til enighet under mandagens møte, vil ikke det være nok for å finne tilbake til oljeprisen ved årsskiftet som lå på 60 dollar fatet. Etterspørselen vil fortsatt være en utfordring grunnet koronautbruddet.

«Vi konkluderer med at der er lite trolig at et koordinert kutt på denne skalaen kan bli implementert i tide for å redde oljemarkedet fra ytterligere fall. Oljeprisene vil fortsette å falle i andre kvartal for å tvinge umiddelbar nedstengning mens etterspørselen faller», skriver Pareto-analytiker Nadia Martin i sin analyse fredag kveld. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.