I forkant av møtet har det utvidede oljekartellet Opec+ signalisert at de vil holde seg til den opprinnelig produksjonsplanen, som innebærer å redusere kuttene fra nåværende 9,6 millioner fat per dag til 7,7 millioner.

Nyheten gjorde at såkalte amerikanske terminkontrakter, avtaler om kjøp av olje i fremtiden, ble handlet for nær 40 dollar på New York-børsen mandag, skriver Bloomberg.

Prisen på nordsjøoljen brent, som brukes som referanse for oljehandel verden over, handles mandag ettermiddag for rundt 42,5 dollar per fat. Det er en nedgang på om lag én prosent for dagen.

Redde for 30-tallet

Oljeanalytiker i SEB, Bjarne Schieldrop mener det vil være svært vanskelig å spå hvordan oljeetterspørselen vil utvikle seg fremover. Det gjør at det er høyere frekvens på møtene i Opec enn tidligere.

– De går til møtet med hjertet i halsen. De er veldig redde for å dytte oljeprisen ned på 30-tallet igjen, sier Schieldrop.

Han mener at signalene fra Opec tyder på de vil at økt etterspørsel globalt skal komme dem selv til gode.

– Når etterspørselen kommer tilbake, er det Opec selv som skal få tilbake volumene, sier Schieldrop og legger til:

– Det er en liten demper på optimismen i markedet. Mange hadde nok håpet på at Opec skulle rullere kuttene fra juli til august.

Per Magnus Nysveen
Per Magnus Nysveen (Foto: Fartein Rudjord)

Analysesjef i Rystad Energy, Per Magnus Nysveen, er enig med Schieldrop og mener det ligger i kortene at oljekartellet vil følge opp produksjonsplanen.

– Nå må de prøve seg og øke produksjonen for å teste markedet, sier Nysveen.

Ønsker mer produksjon

Ifølge kilder til Bloomberg, planlegger de store oljeselskapene i Russland å øke produksjon i august så frem de ikke blir bedt om noe annet av det russiske energidepartementet.

Schieldrop viser til at den største konfliktlinjen i Opec har gått mellom nettopp Russland og Saudi-Arabia. Priskrigen mellom de landene bidro til at oljeprisen kollapset og dukket under 20 dollar i slutten av april.

– Nå er de relativt samstemte – de skal fortsette å holde dype kutt, sier Schieldrop,

Tradisjonelt har det vært Saudi-Arabia som har ivret for de dypeste kuttene, mens Russland har vært mindre tilbakeholdne etter hvert som prisene har tatt seg opp

– Når vi kommer tilbake til 45–50 dollar, vil Russland tilbake til normal produksjon, sier Schieldrop.

Til tross for forventninger om økninger i den globale etterspørselen, tror toppsjefen i det amerikanske oljeselskapet Parsely Energy at USA kan passert sitt høyeste nivå for sin skiferproduksjon – såkalt «peak oil».

– Jeg tror ikke jeg vil se 13 millioner fat per dag igjen i min tid, sier Matt Gallagher til Financial Times (FT).

Parsely Energy er en av de største oljeprodusentene i Texas.

Koronakrisen og kollapsen i oljeprisen førte til amerikanske oljeproduksjon falt med en fjerdedel denne våren. I slutten av april ble den amerikanske lettoljen en kort stund handlet til negative priser. Til tross for at prisen siden har tatt seg opp til rundt 40 dollar, er prisen fortsatt under de nivåene som trengs for å skape lønnsomhet for mange skiferprodusenter, ifølge FT.

Nysveen i Rystad Energy mener på sin side at mange har undervurdert amerikansk oljeproduksjon og det ligger et stort potensial der.

– Kommer oljeprisen over 50 dollar, vil vi se en gradvis økning i produksjonen. Skulle prisen komme over 60 dollar, vil se at potensialet er der, sier Nysveen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.