Torsdag ettermiddag skriver New York Times at EU jobber med et utkast til sanksjoner rettet direkte mot russisk olje. Det skal være snakk om en gradvis utfasing, for å gi EU-landene som er mest avhengige av russisk olje tid til å finne alternative kilder.

Spotprisen på nordsjøoljen Brent, en sentral referansepris for oljehandel, stiger over fire prosent på nyheten til 112 dollar fatet, det høyeste nivået så langt i april.

Ifølge New York Times' kilder skal forslaget om en oljeembargo ikke behandles i EU før etter siste runde i det franske valget den 24. april. Målet med dette skal være å hindre at skyhøye energipriser hjelper høyreorienterte Marine Le Pen i kampen mot Emmanuel Macron.

Mer sannsynlig

Vesten har innført finansielle sanksjoner verden ikke har sett maken til, men energimarkedene har langt på vei vært skånet. En rekke land i EU, med Tyskland som det største og viktigste, har motsatt seg sanksjoner rettet direkte mot russisk olje og gass, ettersom det kunne drevet allerede skyhøye priser til fantasinivåer og potensielt utløst et behov for rasjonering.

Bilder av sivile som på brutalt vis skal være drept av russiske styrker, kombinert med det faktum at vestlige kjøp av russisk energi finansierer den russiske krigsmaskinen, har imidlertid økt presset på politikerne. Forrige uke ble det vedtatt forbud mot import av kull fra Russland som trer i full kraft i august, samt et forbud mot å la russiske skip legge til havn i EU-havner.

Råvareanalytiker Bjarne Schieldrop påpekte likevel:

– Kull er det Europa er minst avhengig av, og derfor sanksjoneres det nå, sa Schieldrop.

Et forbud mot import av russisk olje og gass anses nå som stadig mer sannsynlig, og stadig flere EU-topper har tatt til orde for noe som tidligere var utenkelig. Spørsmålet er i realiteten når og hvordan. EU mangler blant annet terminaler som kan ta imot flytende naturgass (lng), som er en mulig alternativ energikilde.

Energihistoriker Daniel Yergin sier i et intervju med Bloomberg at han tror Europa kan innføre sanksjoner mot russisk olje og gass «snart», men understreker at det vil være særlig vanskelig å erstatte gassen. EU får nærmere 30 prosent av oljen og 40 prosent av gassen sin fra Russland. EU har allerede et uttalt og ambisiøst mål om å kutte behovet for russisk gass med to tredjedeler innen året er omme.

Tradere skal slutte

De store tradinghusene Glencore, Vitol, Gunvor og Trafigura står i sentrum av den ekstraordinære situasjonen. Disse tradinghusene tjener enorme summer på å flytte råvarer rundt i verden, herunder russisk olje, samt på å spekulere i prissvingninger i det finansielle energimarkedet.

Onsdag skrev Reuters at tradinghusene nå planlegger å redusere kjøp av råolje og oljeprodukter fra Russlands statskontrollerte oljeselskaper fra og med 15. mai, for ikke å handle i strid med mulige EU-sanksjoner.

Trafigura sa til Reuters at det vil «overholde alle gjeldende sanksjoner fullt ut. Vi forventer at våre omsatte volumer vil bli ytterligere redusert fra 15. mai.»

Partnereide Vitol, verdens største frittstående oljetrader, ga ingen kommentar. Vitol har ifølge Reuters tidligere uttalt at omsatte volumer av russisk olje vil avta betydelig i andre kvartal, og at det vil ha avsluttet handel av russisk olje i løpet av 2022.

Putin dirigerer østover

I en fersk månedsrapport meldte Det internasjonale energibyrået (IEA) onsdag at russisk oljeproduksjon var ned med 700.000 fat per dag i april, og at det ventet at tallet ville stige til 1,5 millioner fat per dag i løpet av måneden.

Måneden før spådde IEA imidlertid at den daglige produksjonen ville falle med tre millioner fat i april, og nå er denne spådommen simpelheten skjøvet en måned frem i tid.

USA og Canada har allerede innført forbud mot import av russisk olje, mens Storbritannia og Australia vil fase ut oljeimporten i løpet av året.

Torsdag sa Russlands president Vladimir Putin at Russland jobber for å omdirigere energieksporten østover, der land som India allerede kjøper russisk olje til 20 prosent rabatt mot referansepris. Putin har tidligere krevd at vestlige land skal betale for energien i russiske rubler, men nevnte ifølge Bloomberg ikke dette torsdag. Han advarte likevel Europa om at det ikke har noe alternativ til russisk olje og gass.

– Det er rett og slett ikke nok volumer i det globale markedet, og leveranser fra andre land, først og fremst USA (...) vil koste forbrukerne mange ganger mer», sa Putin i en tv-tale, ifølge Bloomberg. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.