Statsministeren og Ap-leder Jonas Gahr Støre møttes til debatt om hvordan Norge kan bidra til mindre bruk av kull i vekstøkonomier under Zerokonferansen onsdag.

Debatten dreide inn på en opphetet diskusjon om olje og Oljefondet, ifølge TU.

Støre argumenterte for at utviklingsfondet er lite i forhold til Oljefondet, og pekte på at Ap tok initiativ til å ta Oljefondet ut av kull.

– Vi må venne oss til å si at vårt pensjonsfond er et politisk redskap. Til nå har vi ikke turt å si det, for vi skal ikke drive politikk med pensjonsformuen. Og det er mange ting jeg mener vi ikke skal gjøre, Men 10.000 milliarder kroner er politikk, sa Støre fra hovedscenen.

«Kan føre oss opp i mer handelskrigføring»

– Jeg tror dette er kjempefarlig. Jeg tror det Jonas sier er utrolig farlig for Norge som nasjon, parerte Solberg.

Oljefondet har flere retningslinjer på seg for hva fondet ikke skal investere i – blant annet tobakk, enkelte typer våpen og selskaper som ødelegger miljøet. Fondet har i senere tid også fått kritikk for investeringer i cannabisselskaper.

I 2006, mens Støre var utenriksminister, ble den amerikanske varehuskjeden Walmart kastet ut av fondet etter brudd på menneskerettighetene.

– Da ringte amerikanerne og lurte på om det var utenrikspolitikk. Det var det ikke, men det var politisk å si at man ikke skulle bryte internasjonale konvensjoner, og at fondet skulle ut av tobakk og klasevåpen, sa Støre fra scenen.

Solberg poengterte i debatten at hun likevel synes det er problematisk om man skal bruke Oljefondet som et politisk instrument.

– Vi oppjusterer fondet i fornybar energi fordi vi tror det er penger å hente der. Men å politisere fondet tror jeg vil føre oss opp i mer handelskrigføring om vi ikke er ryddige i disse spørsmålene. Det kan skape problemer for næringslivet vårt, sa Solberg.

Mener utspillet markerer linjeskift

Høyres Mudassar Kapur mener Støres utspill markerer et linjeskifte i Ap.

– Dersom Støre ønsker å bruke Oljefondet som et politisk redskap, så innebærer det at vi risikerer å tape milliarder av kroner for å oppnå klima- og utenrikspolitiske mål. Det er å gamble med sparepengene våre, skriver Kapur i en pressemelding.

Han mener Oljefondet hadde vært verdt mindre dersom det hadde vært brukt som politisk virkemiddel.

– Oljefondets suksesshistorie skyldes en forutsigbar og upolitisk forvaltning, hvor målet er høyest mulig avkastning innenfor en moderat risiko. Vi har nettopp åpnet for at vi kan investere i unotert fornybar energi, men med de samme kravene til avkastning og risiko som alle andre investeringer. Hadde Oljefondet blitt brukt som et politisk redskap hadde fondet ikke vært i nærheten av 10 000 milliarder kroner i dag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.