– Å si at oljeprisene har vært volatile i det siste, vil være en underdrivelse, skriver storbanken Morgan Stanley i sin ferskeste analyse om oljemarkedet fremover.
Analytikerne påpeker at nordsjøoljen Brent har vært gjennom ekstreme svingninger i takt med nyhetene som kommer om utviklingen av det russiske angrepet på Ukraina, de økonomiske sanksjonene mot Moskva, og forhandlingene mellom partene.
I løpet av bare fem dager denne måneden gikk oljeprisen fra en topp på 139 dollar og ned til 98 dollar, altså en differanse på drøye 40 dollar. Så sent som høsten 2020 gikk det an å kjøpe et helt fat olje for den summen.
Morgan Stanley gir ingen vurderinger i sin analyse om hvilke punktlige topper oljeprisen kan nå fremover, men forventer nå at den gjennomsnittlige oljeprisen i kvartalene fremover vil ligge langt over det vi har sett nå i første kvartal.
Morgan Stanley jekker prisanslagene sine kraftig opp, spesielt for tredje kvartal i år, der banken anslår at den vil nå 120 dollar per fat i gjennomsnitt, mot 100 dollar tidligere. Det er opp fra 95 i inneværende kvartal og 110 i første kvartal, to anslag de ikke rører i denne omgang. Derimot tar analytikerne også opp anslaget for fjerde kvartal fra 100 til 110 dollar, og for 2023 fra 95 til 100.
– Vi forventer at prisene vil forbli høyere i lengre tid, skriver de, og legger til:
– Den strammeste delen av året blir trolig tredje kvartal.
Vanskelig å selge
Grunnen til at markedet strammer seg til, er lavere forventninger til russisk oljeproduksjon. Russland er verdens tredje største oljeprodusent, med over ti millioner fat per dag, og eksporterer halvparten av dette i råoljeform og enda litt til i raffinerte oljeprodukter. Men etter invasjonen av Ukraina har vestlige sanksjoner gjort det mye vanskeligere å selge denne oljen.
Begrensninger på finansielle transaksjoner, samt en form for «selvsanksjonering» av vestlige selskaper som selvpålagt har sluttet å kjøpe russisk olje, og mer nylig forbud i USA mot å kjøpe den, har ført til at markedet for russisk olje har skrumpet inn.
Morgan Stanley forventer at Russlands produksjon vil kunne falle med en million fat per dag fra april og utover. Dette scenarioet, som altså på sikt vil føre til en høyere oljepris, er mindre dramatisk enn det Det internasjonale energibyrået IEA skisserte onsdag, med et bortfall som kan komme opp i tre millioner fat per dag.
Samtidig reduserer Morgan Stanley sitt anslag for etterspørselsvekst i 2022 med omtrent 600.000 fat per dag, altså ikke nok til å kompensere for det russiske bortfallet. Dessuten påpeker analytikerne at de har et av de høyeste estimatene for etterspørselsvekst i det globale markedet, med 3,4 millioner fat per dag til nesten 101 millioner fat totalt.
Men Morgan Stanley har ikke det høyeste anslaget for oljeprisene fremover: Rivalen Goldman Sachs, som også forventer at det vil spisse seg mest til i tredje kvartal i år, forventer da at gjennomsnittsprisen vil nå hele 135 dollar per fat. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.