Hovedindeksen på Oslo Børs falt nær én prosent like før klokken 14.00 mandag. Børsen hentet seg inn etter å ha falt 1,6 prosent fra start etter at oljeprisen falt kraftig.

Oljeprisen har også hentet seg litt inn gjennom dagen, og ble mandag ettermiddag handlet for 70,30 dollar per fat, ned drøyt fem prosent. Tidligere mandag bikket oljeprisen under 70 dollar fatet.

Det er et av de laveste punktene den siste måneden, samtidig som at oljeprisen har falt over ti prosent siden slutten av november. Den foreløpige toppnoteringen så langt i år kom i slutten av oktober da fatprisen var på 86,12 dollar.

Oljeprisen har steget nesten 40 prosent så langt i 2021.

– Både for oljeprisen og i aksjemarkedet har det vært markante bevegelser den siste tiden, og i dag faller også Asia-børsene en del. Det er omikron-varianten og hvordan etterspørselen vil bli neste år som er den store usikkerheten, sier Danske Banks sjefstrateg Anders Johansen.

Tegn på svakheter

Ifølge Bloomberg viser oljeprisen tegn på en nedadgående utvikling. I en kommentar skriver nyhetsbyrået at det er tegn på svakheter.

Et fenomen i oljemarkedet kalt «kontango» er en situasjon der den forventede prisen på olje fremover i tid er høyere enn prisen for levering av olje i dag. Altså at futures-prisene er høyere enn spot-prisen. I skrivende stund omsettes nordsjøolje med levering om en måned for om lag ti øre mer enn spot-prisen. Ifølge Bloomberg kan det indikere at markedet er overfylt.

I tillegg vil lave handelsvolumer i høytiden som kommer også kunne forsterke eventuelle svingninger, sier sjefstrateg Johansen.

– Vi har jo ikke en full uke nå, og med lavere volum inn mot jul vil man bli mer sårbar for endringer. Jeg tror vi vil fortsette å se svingninger fremover i perioden vi er i nå, og inntil det blir mer sikkert hvordan omikron-varianten vil påvirke etterspørselen.

Samtidig med oljeprisfallet mandag morgen, svekkes også kronen mot både euro, pund og amerikansk dollar. Én euro koster nå 10,2 kroner, over fem prosent mer enn bare for knappe to måneder siden.

Rentekutt i Kina

Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen har falt med nesten to prosent. Det er samme utvikling ved de andre børsene som også har falt bredt.

Den kinesiske sentralbanken har også kuttet styringsrenten for 12-måneders lån med 0,05 prosentpoeng – til 3,8 prosent. Dette er det første rentekuttet siden april 2020.

Rentekuttet i Kina kommer etter at den amerikanske sentralbanken Federal Reserve i forrige uke signaliserte tre mulige rentehevinger i løpet av neste år, samtidig som at nedtrappingen av de mye omtalte støttekjøpene ble akselerert. Planen er nå å avslutte støttekjøpene i mars.

– Jeg tror markedet fortsatt bearbeider beskjeden fra Fed forrige uke. Sentralbanken tok langt mer i enn det folk nok hadde forventet, og de færreste hadde trodd bare for noen måneder siden at den skulle signalisere rentehevinger neste år. Der har det skjedd mye, sier Johansen.

I forbindelse med forrige ukes Fed-møte var sentralbanken klar på at det er stadig stigende inflasjonen som er grunnen til den offensive meldingen.

«De vanlige tingene»

Idet børsåret 2021 nærmer seg slutten sier sjefstrateg Johansen at det nå igjen er de vanlige tingene som utspiller seg. Han trekker frem Kina, inflasjon og korona, men er samtidig klar på at året sett over ett har vært veldig bra.

– Men mye har vært drevet av amerikanske teknologiselskaper, som står for en stor del av avkastningen både i USA og globalt.

På minussiden trekker han frem den svake utviklingen i såkalte fremvoksende markeder, der Johansen sier det er Kina som har vært hovedgrunnen til den svake utviklingen. Han viser blant annet til landets innstramming overfor selskaper innen eiendom og teknologi.

– I tillegg til de tre vanlige faktorene, Kina, inflasjon og korona, hadde vel de færreste sett for seg de enormt høye energiprisene vi har sett i høst, spesielt for gass, men også for strøm. Det legger klart en demper på veksten, sier Johansen.

Nye tiltak og lavere etterspørsel

Oppdagelsen av den nye omikron-varianten av koronaviruset har som kjent ført til nye tiltak både her hjemme, men også utenlands.

Flere steder i Europa er det blitt innført nedstengning til ut på nyåret, mens mange land også har satt restriksjoner med tanke på innreise. Blant annet har Tyskland forbudt innreise for reisende fra Storbritannia fra i dag.

Da koronapandemien først slo inn sørget det for et kraftig fall i oljeprisen. Nedstengning og lite reising førte til et nærmest totalt bortfall i etterspørselen av olje og oljeprodukter. Siden april 2020, det laveste punktet i pandemien da oljeprisen lå på under 20 dollar fatet, har prisen steget over 220 prosent. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.