Da Saudi-Arabia ved inngangen til mars erklærte priskrig på olje, falt oljeprisen kraftig. Fra å ha ligget på over 66 dollar fatet, måtte man plutselig ikke ut med mer enn 33 dollar for et fat nordsjøolje 9. mars.

Det hjalp ikke akkurat at koronapandemien brått satte en stopper for det meste av utenlandsreiser, som igjen minsket etterspørselen etter olje betraktelig. På sitt laveste var prisen nede i under 20 dollar fatet i april, mens amerikansk fastlandsolje (WTI) bikket under null dollar fatet – altså måtte en betale for å bli kvitt oljen.

Siden har oljeprisen sakte, men sikkert steget, og forrige uke bikket prisen på nordsjøoljen Brent 46 dollar for første gang siden mars.

Har falt over fire prosent

Siden har den imidlertid falt. I skrivende stund handles ett fat nordsjøolje for i underkant av 44 dollar, rundt 4,4 prosent lavere enn forrige tirsdag, da prisen bikket 46 dollar.

Særlig de siste to dagene har prisen falt.

Råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB sier at forholdene i utgangspunktet ligger til rette for at prisen skal fortsette å stige.

– Det kom relativt gode PMI-tall (innkjøpssjefsindekstall, red.anm.) fra Kina og USA tidligere i uken, som ga et vitnesbyrd om at det går bedre, selv om det fremdeles er dårlig. Det er i utgangspunktet positivt for oljeprisen, sier han.

Han mener derfor det er noe annet som driver prisen ned.

– Dollaren begynte å styrke seg. Det man så da var et nedsalg i råvarer, og råvareindeksen til Bloomberg gikk ned 0,9 prosent. Det var nedsalg i både gull, industrimetaller og energi generelt, sier han, og legger til:

– En svakere dollar gir sterkere prisvekst på råvarer. Det er vel det som er det bredeste penseldraget i det som har skjedd.

Endelig priset inn

Analysesjef Bjørnar Tonhaugen i Rystad Energy skriver i en kommentar at markedet endelig har priset inn den underliggende usikkerheten knyttet til gjeninnhentingen i etterspørselen, Iraks overholdelse av kuttavtalen, samt de brede koronaeffektene i økonomien.

Han peker særlig på tre faktorer til at oljeprisen faller torsdag:

  • Økende bekymring rundt drivstoffetterspørselen i USA. Ifølge tall fra energidepartementet i USA falt drivstoffetterspørselen rundt 400.000 fat per dag på ukentlig basis forrige uke. Imidlertid peker Rystad på at trafikktall fra USA ikke bekrefter det lave fallet i etterspørselen, men heller en flat utvikling.
  • Irak «skylder» fortsatt mer enn 700.000 fat olje per dag i kutt i september, som de ifølge Rystad ikke vil kunne klare å levere på. Det kan føre til at landet må søke om unntak fra Opec på kort sikt. – Markedet er skremt av den potensielle risikoen og færre kutt enn lovet fra Irak på kort sikt, noe som har gått utover oljeprisen, skriver Tonhaugen.
  • Svakere utvikling i jobbtall i USA enn forventet. Onsdag ble det klart at antallet sysselsatte i den private sektoren i USA steg med 0,428 millioner i august, mot ventet 0,950 millioner.

Produksjonen opp

Etter at Saudi-Arabia erklærte priskrig, ble etter hvert Opec-landene med samarbeidspartnere (Opec) enige om et bredt kutt i oljeproduksjonen, for å sikre høyere priser.

I utgangspunktet var det snakk om å kutte produksjonen i mai og juni, men ettersom enkelte av de oljeproduserende landene produserte mer enn avtalen tilsa, måtte de kutte produksjonen også i august.

Likevel er produksjonen på en stigende bane.

– Det skaper litt bekymring, men dette er ikke noe nytt. Man har hele tiden visst at produksjonen vil øke i august, så det må ikke bety at prisene faller, sier Schieldrop, og konkluderer:

– Det er ikke noen helt åpenbare grunner til at prisen skal falle, men det er klart at verden fortsatt er i en dramatisk tilstand når det gjelder oljeetterspørsel. Vi er ikke back in business. Men den store drivkraften i går og i dag er nok at dollaren styrket seg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.