Onsdag ettermiddag handles nordsjøoljen til rett under 41 dollar fatet, etter å ha startet dagen med en liten nedgang, steget, og så falt igjen. Da fatprisen bikket over 41 dollar fatet onsdag formiddag var det kun for tredje gang siden det bratte prisfallet i april.

Siden den gang har oljeprisen nå mer enn doblet seg.

Imidlertid har det vært markante svingninger i prisen fra dag til dag den siste måneden, selv om den generelle trenden har vært oppadgående.

Nadia Martin Wiggen, oljeanalytiker i Pareto Securities, mener markedet blir trukket i forskjellige retninger.

– På den ene siden har man Fed (USAs sentralbank, red.anm.) som nå skal kjøpe selskapsobligasjoner. Det øker risikoappetitten. Men på den andre siden så har man frykt for at vi kan få nye «lockdowns», som trekker i motsatt retning. Det skal likevel sies at det er mye roligere i markedet sammenlignet med for noen uker siden, sier hun.

Den amerikanske lettoljen (WTI Crude) har også hentet seg inn siden bunnen i april. Ett fat handles onsdag til rundt 38,2 dollar.

– Vil ta tid før produksjonen kommer seg opp igjen

Wiggen peker på at åpningen av flere land i Europa og flere stater i USA, sammen med statsstøtte, er to faktorer som gir trygghet.

– Men det vil ta tid før produksjonen kommer seg opp igjen, fordi mangelen på investeringer har vært ekstrem så langt i år. Men vi er mer komfortable på disse prisnivåene enn det vi var for to uker siden. Når skiferproduksjonen i USA kommer til hektene igjen, vil det legge press på lagrene bare når WTI passerer 50 dollar fatet, med mindre vi ser en større forbedring i etterspørselen, sier hun.

– I tillegg har vi begynt å se raffinerimarginer på vei tilbake på disse høye prisene, noe som indikerer at sluttbrukeretterspørselen er på vei mot normalt og kan håndtere disse oljeprisene. Den siste oppgangen i handelstallene fra USA støtter også dette sentimentet, legger hun til.

– Er du optimistisk med tanke på tiden fremover?

– Ja. Selv om markedet fortsatt er urolig, så ser vi en sterkere gjenoppretting av etterspørselen neste år enn det IEA gjør, sier Wiggen.

– Nådde en topp og så sklir ned igjen

– Oljeprisen har hengt på aksjemarkedet i dag, det startet opp, nådde en topp og så sklir ned igjen. Oljemarkedet kan ofte henge tett på når det er makrofaktorer som driver markedene. Det ser vi i dag, sier oljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets.

Han mener det er vanskelig å skulle forklare grunnen til dagens bevegelser spesifikt, men sier det er bekymringer rundt smittesituasjonen i Beijing og den påfølgende stengningen av skoler og mobilitetsbegrensninger i storbyen.

Tirsdag kom Det internasjonale energibyrået (IEA) med nye estimater for oljemarkedet. Selv om utsiktene fremdeles er meget dystre, justerte IEA opp oljeetterspørselen litt i rapporten. Etterspørselen for 2020 ventes å være 91,7 millioner fat per dag, 500.000 fat høyere enn anslått forrige måned.

Martinsen i DNB Markets mener IEA har vært altfor pessimistiske i tidligere rapporter i år.

– Nå har de brukt de to siste månedene på å justere opp. Jeg har en følelse av at den positive estimattrenden er blitt tatt ut. Rapporten i går var heller ikke noen stor driver, og IEA hang litt etter, sier han.

– Hvordan ser du for deg utviklingen i oljemarkedet fremover?

– At flyselskapene smått begynner å gjenåpne ruter vil være viktig ut året. Samtidig er det viktig å huske på at flybransjen er et segment som man lett kan se at sliter, men som ikke nødvendigvis står for en så stor del av etterspørselssiden. Å se oppgangen i bruk av privatbiler er mye viktigere. Man ser i flere land at folk nå foretrekker bil i stedet for å reise kollektivt. Den trenden er viktigere enn hvordan flybransjen kommer tilbake, sier han.

Helge André Martinsen, oljeanalytiker i DNB Markets.
Helge André Martinsen, oljeanalytiker i DNB Markets. (Foto: Javad Parsa)

På spørsmål om hvordan Martinsen vurderer robustheten i markedet, svarer analytikeren at syretesten vil være hvordan en eventuell ny smittebølge blir håndtert.

– Det markedet ikke vil tåle er en ny, tung «lockdown» som vi så i april. Markedet må få troen på at vi har lært av det vi har vært gjennom, og at vi kan håndtere nye smittebølger på en effektiv måte. At oljeprisen har doblet seg siden april handler ikke bare om investorenes risikoappetitt, men primært om rebalanseringen i markedet. Nå har vi gått fra et enormt tilbudsoverskudd i april, og med effektive kutt fra Opec+ og en stigende oljeetterspørsel, så tror vi at oljemarkedet vil være i balanse i juni.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.